Liban: Peste 2.800 de persoane au fost ranite dupa explozia unor pagere apartinand membrilor Hezbollah. Inclusiv ambasadorul Iranului a fost ranit. Cel putin noua persoane au decedat

externe

Pager

Cel putin noua persoane au fost ucise si alte peste 2.800, in special luptatori Hezbollah, medici si ambasadorul Iranului la Beirut, au fost ranite, marti, in Liban, cand pagerele pe care le foloseau pentru a comunica au explodat, anunta agentiile de presa.

UPDATE Pagere au explodat, de asemenea, in Siria. Sapte persoane au fost ucise de explozii in cartierul Seyedah Zeinab din Damasc, a transmis Saberin News, o agentie afiliata Corpului Gardienilor Revolutiei Islamice din Iran.

Un oficial Hezbollah, vorbind sub conditia anonimatului, a declarat ca detonarea pagerelor a fost „cea mai mare bresa de securitate” la care a fost supusa gruparea in aproape un an de conflict cu Israelul.

Israelul si Hezbollah sustinut de Iran s-au angajat intr-un razboi transfrontalier in paralel cu razboiul din Gaza care a izbucnit in octombrie anul trecut, cea mai grava escaladare din ultimii ani.

Armata israeliana a refuzat sa comenteze.

Hezbollah a confirmat, intr-o declaratie, moartea a cel putin trei persoane, inclusiv a doi dintre luptatorii sai. A treia persoana ucisa ar fi fost o fata. O ancheta pentru a stabili cauzele exploziei este in desfasurare.

Unul dintre luptatorii ucisi era fiul unui membru Hezbollah al parlamentului libanez, au declarat doua surse de securitate.

Ambasadorul Iranului in Liban, Mojtaba Amani, a fost ranit usor in urma exploziei, a informat agentia de presa semi-oficiala a Iranului, Fars. „Amani este ranit superficial si este in prezent sub observatie intr-un spital”, a transmis agentia Fars.

Pagerele care au explodat erau cel mai recent model adus de Hezbollah in ultimele luni, au spus trei surse de securitate.

Un jurnalist Reuters a vazut ambulante trecand in graba prin suburbiile din sudul capitalei Beirut, o fortareata a Hezbollah.

O sursa de securitate a spus ca dispozitivele au explodat si in sudul Libanului.

La spitalul Mt. Lebanon, un reporter Reuters a vazut motociclete navalind in camera de garda, unde oameni cu mainile insangerate tipau de durere.

Directorul spitalului public Nabatieh din sudul tarii, Hassan Wazni, a declarat pentru Reuters ca aproximativ 40 de raniti sunt tratati la unitatea sa. Ranile sunt la nivelul fetei, ochilor si membrelor.

Valul de explozii a durat in jur de o ora, dupa detonarile initiale, care au avut loc in jurul orei 15.45 ora locala (1345 GMT). Nu este clar cum au fost detonate dispozitivele.

Fortele de securitate interna libaneze au declarat ca o serie de dispozitive de comunicare fara fir au fost detonate in special in suburbiile de sud ale Beirutului.

Grupuri de oameni s-au inghesuit la intrarea cladirilor pentru a verifica persoanele pe care le cunosteau si care ar fi putut fi ranite, a spus jurnalistul Reuters.

Posturile de televiziune locale au transmis imagini surprinse de o camera de supraveghere, unde un mic dispozitiv portabil plasat langa un casier de la un magazin alimentar unde o persoana platea cumparaturile a explodat spontan.

In alte imagini, o explozie a parut sa doboare pe cineva care statea la un stand de fructe dintr-o piata.

Centrul de operatiuni de criza al Libanului, care este condus de Ministerul Sanatatii, a cerut tuturor lucratorilor medicali sa se indrepte catre spitale pentru a ajuta cu numarul masiv de raniti care veneau pentru ingrijiri de urgenta. A avertizat lucratorii din domeniul sanatatii sa nu foloseasca pagere.

Crucea Rosie Libaneza a declarat ca peste 50 de ambulante si 300 de membri ai personalului medical de urgenta au fost trimisi pentru a ajuta la evacuarea victimelor.

Hezbollah a lansat rachete asupra Israelului imediat dupa atacurile din 7 octombrie ale militantilor Hamas asupra Israelului, care au declansat razboiul din Gaza. De atunci, Hezbollah si Israel au facut schimburi de focuri constant, evitand in acelasi timp o escaladare majora. In urma ostilitatilor, zeci de mii de persoane au fost stramutate din orasele si satele de pe ambele parti ale granitei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: