Cum au fost detonate pagerele, peste 2.800 de membri Hezbollah au fost raniti in Liban si Siria. S-au inregistrat si mai multe decese

analize

Explozie pagere

O serie de explozii simultane ale unor pagere in Liban au ucis marti opt persoane si a ranit peste 2.800. Hezbollah a anuntat imediat ca pagerele utilizate de persoanele care lucreaza pentru institutiile grupului au inceput sa explodeze „in mod misterios”. Gruparea a indicat ca Israelul este vinovat de acest atac. Mai multe publicatii internationale au prezentat primele explicatii legate de „cum a fost posibil sa fie detonate pagerele”.

In ultima perioada, Hezbollah isi indemnase oamenii sa nu foloseasca telefoanele mobile, deoarece erau considerate o forma nesigura de comunicare.

Pagerul este un dispozitiv electronic portabil de mici dimensiuni, conceput pentru a primi si, in unele cazuri, pentru a trimite mesaje scurte sau alerte. Majoritatea pagerelor primesc mesaje prin frecvente radio de la o statie de baza sau de la un dispecerat central. Aceste mesaje pot fi numerice (de exemplu, un numar de telefon) sau alfanumerice (text). Dispozitivul afiseaza apoi mesajul pentru a alerta utilizatorul.

Pagerele au fost utilizate pe scara larga in era premobila, la sfarsitul anilor 1990 si inceputul anilor 2000. Acestea erau deosebit de populare in profesiile care necesitau o comunicare rapida si fiabila. Pagerele erau utilizate frecvent de medici, asistente medicale si personalul serviciilor de urgenta datorita fiabilitatii lor si faptului ca nu se bazau pe retelele celulare, care puteau fi nesigure sau indisponibile in anumite situatii.

Odata cu aparitia telefoanelor mobile si a functiilor lor extinse, utilizarea pagerelor a scazut semnificativ in timp. Telefoanele mobile ofera optiuni de comunicare mai avansate, inclusiv apeluri vocale, mesaje text si acces la internet.

In ciuda declinului, pagerul este inca utilizat in anumite sectoare, cum ar fi serviciile medicale si de urgenta, datorita fiabilitatii, duratei lungi de viata a bateriei si capacitatii sale de a functiona in zone cu acoperire celulara slaba.

Pagerele functioneaza pe frecvente radio dedicate si sunt concepute pentru a primi mesaje pe aceste frecvente. Raza de actiune a unui pager depinde de banda de frecventa utilizata si de zona de acoperire a retelei de paging. In general, in comparatie cu telefoanele mobile, pager-ele au o durata mare de viata a bateriei, care adesea dureaza mai multe zile cu o singura incarcare. Aceasta longevitate este unul dintre motivele pentru care acestea raman utile in anumite contexte profesionale.

Cum a fost posibil sa fie detonate pagerele din Liban

Un oficial anonim al Hezbollah a declarat  pentru Associated Press ca exploziile au fost rezultatul unei „operatiuni de inteligence care a vizat dispozitivele”. El a mentionat ca „inamicul (Israelul) se afla in spatele acestui incident de securitate”. El a mai spus ca pagerele utilizate de membrii Hezbollah erau echipate cu baterii cu litiu, acestea fiind cel mai probabil cauza exploziilor.

Bateriile cu litiu, cunoscute pentru potentialul lor de supraincalzire, se pot topi si chiar pot lua foc. Aceste baterii, care se gasesc in mod obisnuit in electronicele de consum, cum ar fi telefoanele mobile, laptopurile si vehiculele electrice, pot arde la temperaturi care ajung pana la 590 de grade Celsius.

Cel mai probabil, tehnologia a fost cumva piratata sau sabotata de serviciile secrete israeliene. Pagerele folosesc adesea canale de comunicatii necriptate si software invechit, ceea ce le face tinte extrem de usoare pentru un atac. Prin deturnarea semnalului de transmisie, un adversar ar fi putut infecta simultan fiecare pager din retea.

Un virus ar fi putut fi implantat in reteaua de pager Hezbollah si lasat sa ramana latent pe dispozitive pana la raspandirea sa pe scara larga. Acest malware ar fi putut fi declansat de la distanta sau activat in baza unui cronometru preprogramat.

Inregistrari video arata ca dispozitivele au primit un mesaj cu cateva momente inainte de detonare. Acest semnal ar fi putut fi declansatorul exploziei sau ar fi putut fi folosit pentru a se asigura ca luptatorii detineau dispozitivele in momentul exploziei.

Daca aceste explozii sunt rezultatul unui atac cibernetic, atunci acesta este un caz extrem de rar in razboiul cibernetic pentru ca a afectat infrastructura fizica.

Analistul militar Elijah Magnier a declarat pentru Al-Jazeera ca acesta este un atac foarte sofisticat si ca, de obicei, la aceasta scara, „necesita colaborarea mai multor entitati”. Daca serviciile secrete israeliene au reusit sa compromita pagerele furnizate Hezbollah, acest lucru nu exclude o alta ipoteza.

Este posibil si ca israelienii sa se fi infiltrat in lantul de aprovizionare cu pagere, in special in Iran, deoarece Iranul este cel care furnizeaza Hezbollahului majoritatea echipamentelor sale.

„O operatiune de o asemenea amploare necesita prezenta unor explozivi puternici, chiar si in cantitati mici, si un timp extrem de lung pentru a sta la fiecare pager si a introduce manual 1 pana la 3 grame de material extrem de exploziv si, cu toate acestea, a pastra functionalitatea pagerului, a ecranului si a tuturor componentelor electronice”, a subliniat analistul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: