Hezbollah promite ca va pedepsi Israelul dupa exploziile pagerelor

externe

Grupul militant Hezbollah a promis ca va raspunde Israelului pe masura dupa ce l-a acuzat de detonarea pagerelor in Liban, potrivit Reuters.

Ministrul libanez al Informatiilor, Ziad Makary, a condamnat detonarea ca fiind o „agresiune israeliana”. Hezbollah a spus ca Israelul va primi „o pedeapsa echitabila” pentru explozii.

Armata israeliana, care a fost angajata in lupte transfrontaliere cu Hezbollah sustinut de Iran de la inceputul razboiului din Gaza in octombrie, a refuzat sa raspunda la intrebarile despre detonari.

Pagerele au explodat in sudul Libanului, in suburbiile sudice ale Beirutului, cunoscute sub numele de Dahiyeh si in estul Vaii Bekaa – toate bastioane Hezbollah.

Gruparea militanta palestiniana Hamas a declarat ca exploziile au reprezentat o „escaladare” care va duce Israelul doar la „esec si infrangere”.

Departamentul de Stat al SUA a spus ca este prea devreme pentru a spune cum ar putea afecta aceste atacuri eforturile de a asigura incetarea focului in Gaza.

Departamentul a cerut Iranului – care impreuna cu aliatii sai Hezbollah, Houthi din Yemen si grupurile armate din Irak a format o „Axa de Rezistenta” impotriva influentei israeliene si americane – sa nu profite de acest incident pentru a creste instabilitatea zonei.

Fara a comenta direct exploziile din Liban, un purtator de cuvant al armatei israeliene a declarat ca seful de stat major, generalul-maior Herzi Halevi, s-a intalnit marti seara cu ofiteri superiori pentru a evalua situatia. Nu a fost anuntata nicio schimbare de politica, dar „vigilenta trebuie mentinuta in continuare”, a spus el.

Luptatorii Hezbollah au folosit pagere ca mijloc de comunicare low-tech, crezand ca vor putea evita urmarirea locatiei de catre Israel, au declarat doua surse familiare cu operatiunile grupului pentru Reuters la inceputul acestui an.

Printre victime s-au numarat luptatori Hezbollah, care sunt fii ai unor oficiali de rang inalt din grupul armat, au declarat doua surse de securitate pentru Reuters. Unul dintre cei ucisi era fiul unui membru Hezbollah al parlamentului libanez, Ali Ammar, au spus ei.

„Acesta nu este o tintire de securitate a unei, doua sau trei persoane. Aceasta este o tintire a unei intregi natiuni”, a spus oficialul Hezbollah Hussein Khalil in timp ce adresa condoleante pentru fiul lui Ammar.

Radiodifuzorul libanez Al Jadeed l-a citat pe Ammar ca avertizand Israelul: „Ne vom ocupa de inamic in limba pe care o intelege”, a adaugat el.

Exploziile de marti s-au adaugat la pretul ridicat platit in ultimul an de Hezbollah. Grupul a pierdut peste 400 de luptatori in atacurile israeliene, inclusiv pe comandantul sau superior Fuad Shukr in iulie. Surse de securitate din Liban au declarat ca inca doi luptatori Hezbollah au fost ucisi intr-un atac israelian in sudul Libanului, marti.

Marti mai devreme, agentia de securitate interna a Israelului a declarat ca a dejucat un complot al Hezbollah de a asasina un fost oficial inalt din aparare in zilele urmatoare.

Agentia Shin Bet, care nu a numit persoana vizata, a declarat intr-un comunicat ca a confiscat un dispozitiv exploziv atasat unui sistem de detonare de la distanta, folosind un telefon mobil si o camera pe care Hezbollah planuise sa le opereze din Liban.

Hezbollah a spus ca vrea sa evite conflictul total cu Israelul, insa doar incheierea razboiului din Gaza va opri ciocnirile transfrontaliere. Eforturile de incetare a focului din Gaza raman blocate dupa luni de discutii mediate de Qatar, Egipt si Statele Unite.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: