Pagerul a fost inventat de un evreu cu origini in Romania: „M-am nascut cu 35 de ani prea devreme”

news

Inventator pager

Pagerul, dispozitivul de comunicare care este astazi in centrul informatiilor despre ce au patit membrii Hezbollah din Liban si Siria, a fost inventat in 1949 de Irving „Al” Gross. Acesta a fost fiul unor evrei care emigrasera din Romania in Canada.

Irving „Al” Gross (1918 – 2000) a fost un pionier in domeniul comunicatiilor mobile fara fir. El creat si brevetat numeroase dispozitive de comunicatii, printre care si pagerul telefonic si telefonul fara fir.

Gross s-a nascut in Toronto, Ontario, Canada in 1918, fiu al unor imigranti evrei de origine romana, apoi s-a mutat in Cleveland, Ohio, in Statele Unite.

in 1949, el a inventat primul sistem de pager telefonic. Intentia sa a fost ca acest sistem sa fie utilizat de medici, dar a fost intampinat cu scepticism de catre acestia. Gross a incercat sa-si comercializeze pagerul la o conventie medicala, insa medicilor nu le-a placut. Ei s-au temut ca le vor fi stricate dupa-amiezile petrecute pe terenul de golf, relateaza LA Times. Nimeni nu stia ca, pana la sfarsitul secolului XX, aproximativ 300 de milioane de pagere de buzunar vor fi utilizate in intreaga lume.

„M-am nascut cu 35 de ani prea devreme”, a declarat el odata pentru Arizona Republic. „Daca as fi avut inca brevetele inventiilor mele, Bill Gates ar fi trebuit sa stea deoparte, eram in locul lui”.

In ultimii sai ani de viata, Gross a lucrat ca inginer pentru Orbital Sciences Corp. in Chandler, Arizona. Printre ultimele sale proiecte s-a numarat un dispozitiv de detectare a originii si localizarii tunetelor.

Cum au fost detonate pagerele

Agentia israeliana de spionaj Mossad ar fi plantat o cantitate mica de explozibil in interiorul a 5.000 de pagere fabricate in Taiwan comandate de gruparea terorista libaneza Hezbollah cu luni inainte de detonarile de marti, au declarat pentru Reuters o sursa de securitate libaneza de rang inalt si o alta sursa.

Complotul pare sa fi fost pregatit de mai multe luni, spun mai multe surse pentru Reuters. Sursa principala de securitate libaneza afirma ca Hezbollah a comandat 5 000 de beepere fabricate de compania Gold Apollo din Taiwan, despre care mai multe surse afirma ca au fost introduse in tara in primavara.Sursa principala de securitate libaneza identifica o fotografie a modelului de pager, un AP924, care, la fel ca alte pagere, primeste si afiseaza mesaje text fara fir, dar nu poate efectua apeluri telefonice.

Dar sursa libaneza de rang inalt spune ca dispozitivele au fost modificate de serviciul de spionaj al Israelului „la nivel de productie”. „Mossad-ul a injectat o placa in interiorul dispozitivului care are material exploziv ce primeste un cod. Este foarte greu de detectat prin orice mijloace. Chiar si cu orice dispozitiv sau scanner”, spune sursa.

Sursa spune ca 3.000 de pagere au explodat pe telefoanele teroristilor Hezbollah atunci cand le-a fost trimis un mesaj codat, activand simultan explozibilii. Doi dintre oficialii libanezi citati spun ca exploziile au fost declansate marti dupa-amiaza de un mesaj trimis pe pager care parea sa provina de la liderii Hezbollah, bipurile fiind menite sa sune timp de cateva secunde inainte de detonare.

Nu este clar cand anume Hezbollah a plasat comanda si a primit pagerele, dar raportul noteaza remarcile liderului Hassan Nasrallah de la inceputul acestui an, care a instruit membrii grupului sustinut de Iran sa renunte la telefoanele lor mobile din cauza ingrijorarilor legate de ascultarea convorbirilor de catre Mossad.

Pe de alta parte,  nu compania Gold Apollo din Taiwan ar fi fabricat pagerele care au fost folosite in detonarile de marti din Liban, a declarat reporterilor fondatorul companiei, Hsu Ching-Kuang.

Hsu spune ca pagerele folosite in explozie au fost fabricate de o companie din Europa care are dreptul de a folosi marca firmei taiwaneze. „Produsul nu era al nostru. Era doar ca avea marca noastra pe el”, a precizat omul de afaceri.  Hsu s-a ferit insa sa numeasca compania despre care spune ca a fabricat pagerele, adaugand ca Gold Apollo este, de asemenea, o victima a incidentului. „Suntem o companie responsabila. Acest lucru este foarte jenant”, a afirmat el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: