Iohannis: „Romania se afla astazi intr-o conjunctura de o complexitate nemaiintalnita in ultimele decenii”

politica

Klaus Iohannis, esec, coalitie, mare succes, nu m-am implicat, nu am fost consultat

Romania nu poate pretinde un loc de frunte pe scena externa fara o administrare transparenta si eficienta a resurselor sale interne, a declarat presedintele Klaus Iohannis, miercuri, cu prilejul implinirii a 160 de ani de la infiintarea Curtii de Conturi a Romaniei.

„Romania se afla astazi intr-o conjunctura de o complexitate nemaiintalnita in ultimele decenii. Razboiul din Ucraina si reasezarile geopolitice neprevazute din estul Europei ne arata ca suntem martorii unei redimensionari a polilor de putere, iar tara noastra are un rol central in aceasta ecuatie. Prin coerenta principiala si predictibilitate strategica, Romania a ajuns astazi in punctul in care rolul sau regional devine factor de echilibru si stabilitate in contextul geopolitic actual”, a spus presedintele Iohannis, in cadrul conferintei aniversare desfasurate la Ateneul Roman.

Potrivit sefului statului, „reperele integritatii si ale responsabilitatii publice sunt cruciale” pentru securitatea nationala, pentru dezvoltarea economica si pozitionarea strategica a tarii noastre pe scena internationala.

„In calitate de stat membru UE si NATO, suntem constienti de responsabilitatile noastre fata de stabilitatea si securitatea intregii regiuni, dar poate la fel de important este sa intelegem ca Romania nu poate pretinde un loc de frunte pe scena externa fara o administrare transparenta si eficienta a resurselor sale interne. In fata unor crize multiple, de la cea energetica la cea financiara si de securitate, eficienta, integritatea si sustenabilitatea modului in care sunt gestionate resursele devin elemente obligatorii pentru competitivitatea si rezilienta nationala”, a afirmat Iohannis.

Curtea de Conturi, ale carei baze au fost puse de Alexandru Ioan Cuza, a reprezentat „expresia nazuintei de a aseza statul pe principii solide”, un stat in care utilizarea banilor publici sa fie guvernata de „corectitudine, eficienta si transparenta”, a evidentiat el.

In opinia sa, este „esential” ca institutia Curtii de Conturi sa fie „un reper de profesionalism”, mai ales in contextul actual in care fondurile europene si finantele publice sustin „puternic” modernizarea si dezvoltarea Romaniei.

„Monitorizarea fondurilor structurale – linie vitala de dezvoltare economica a Romaniei – trebuie sa fie insotita de o capacitate robusta de anticipare si de prevenire a riscurilor cu care ne confruntam. In acest sens, calitatea politicilor economice este un factor esential, iar Curtea de Conturi are un rol important in ecuatia responsabilitatii economice. In contextul volumului fara precedent al fondurilor structurale si de coeziune alocate Romaniei pana in 2030, trebuie sa mobilizam in continuare toate energiile prin care sa transformam fundamental economia si societatea noastra”, a transmis presedintele.

El a mai subliniat ca oportunitatea „imensa” pe care o reprezinta fondurile europene „trebuie lipsita de riscul unei gestionari slabe”, care ar putea adanci problemele structurale.

Romania a intrat pe directia unor „transformari structurale majore” prin digitalizare, tranzitie energetica si un model competitiv de dezvoltare, iar Curtea de Conturi trebuie sa isi asume „un rol proactiv intr-o arhitectura a viitorului” bazata pe noi paradigme, a completat seful statului.

„In ciuda tuturor crizelor suprapuse din ultimii ani, Romania a demonstrat o rezilienta economica notabila si o buna adaptare in fata provocarilor globale. Performantele economice din ultimii ani nu sunt doar reflectarea unei evolutii inertiale, ci si dovada unui efort comun si sustinut de valorizare a avantajelor noastre economice si institutionale. Curtea de Conturi a facut pasi esentiali in ultimii ani in directia consolidarii profilului sau institutional in context international si trebuie sa ramana un partener activ in obiectivul nostru de sustinere a unei economii performante si un actor consecvent in modelarea unui viitor economic inovativ si competitiv”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

La evenimentul „Responsabilitate. Relevanta. Rezilienta intr-o lume a provocarilor” participa presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, presedintele Camerei Deputatilor, Daniel Suciu, si premierul Marcel Ciolacu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: