Prim-ministrul Georgiei ameninta ca va revizui „semnificativ” relatiile cu SUA in cazul in care tara sa va primi noi sanctiuni

externe

Georgia, revizuire, relatii, Statele Unite

Prim-ministrul Iraklii Kobahidze a declarat ca Georgia va revizui relatiile cu Statele Unite in cazul unor noi sanctiuni, relateaza agentia News Georgia.

Dupa intalnirea premierului cu ambasadorul SUA in Georgia, Robin Dunnigan, Kobakhidze a spus ca Tbilisi isi va „revizui semnificativ” pozitia in relatiile cu SUA in cazul unor noi decizii ale Washingtonului privind sanctiunile impotriva reprezentantilor tarii.

„Luand o astfel de decizie (ultimele sanctiuni anuntate pe 16 septembrie. – Nd.), partea americana s-a apropiat de un punct critic. Daca se va lua o alta decizie similara, aceasta poate provoca o revizuire semnificativa a pozitiei Georgiei in relatiile georgiano-americane”, a spus Kobahidze.

El si-a exprimat, de asemenea, opinia ca sanctiunile din 16 septembrie „sunt menite sa creasca sansele opozitiei inainte de alegeri”, dar ca sunt „contraproductive” si „nu vor speria” autoritatile.

Pe 16 septembrie, SUA au anuntat sanctiuni impotriva a doi oficiali si a doua persoane fizice din Georgia, in legatura cu reprimarea violenta a protestelor pasnice impotriva legii privind „agentii straini”.

Seful fortelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne al Georgiei, Zviad Kharazisvili, si adjunctul sau Mileri Lagazauri au fost sanctionati.

De asemenea, liderii unui partid pro-rus si ai miscarii Alt-info, Koka Morgoshia si Zura Maharadze, au fost sanctionati „pentru suprimarea libertatii de intrunire pasnica a georgenilor”.

Tot in aceasta saptamana, postul de televiziune de opozitie Formula a relatat ca UE ar fi ajuns la un acord intre statele membre pentru a suspenda calatoriile fara viza pentru cetatenii georgieni dupa alegerile parlamentare in cazul unei noi deteriorari a situatiei democratice. Premierul a numit aceste zvonuri drept „santaj ieftin”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: