„Sfarsitul unei ere”: Marea Britanie inchide ultima centrala electrica pe carbune. Carbunele a transformat UK intr-o superputere globala in secolele trecute

pagina verde

poluare, gaz de sera, mediu

Centrala electrica Ratcliffe-on-Soar, aflata intre Derby si Nottingham, in centrul Angliei, urmeaza sa se inchida pe 30 septembrie, relateaza France24.

La sfarsitul acestei luni, centrala din centrul Angliei isi va inchide portile, semnaland sfarsitul energiei poluante pe baza de carbune din Marea Britanie, fiind o premiera de referinta pentru orice natiune G7.

Carbunele a jucat un rol esential in istoria economica britanica, propulsand revolutia industriala din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, care a facut din tara o superputere globala.

Chiar si in anii 1980, carbunele a reprezentat 70% din mixul de energie electrica al tarii, inainte ca ponderea sa sa scada in anii 1990.

In ultimul deceniu, scaderea a fost si mai accentuata, de la 38% in 2013, la 5,0% in 2018, apoi doar 1,0% anul trecut.

In 2015, guvernul conservator de atunci a spus ca intentioneaza sa inchida toate centralele pe carbune pana in 2025 pentru a reduce emisiile de carbon.

Jess Ralston, sefa departamentului de energie al think-tank-ului Energy and Climate Intelligence Unit, a declarat ca tinta Regatului Unit pentru 2030 de energie curata este „foarte ambitioasa”.

Ea a adaugat: „Inchiderea trimite un mesaj foarte puternic ca Regatul Unit considera schimbarile climatice ca o chestiune de mare importanta si, de asemenea, ca acesta este doar primul pas”.

Pana anul trecut, gazele naturale reprezentau o treime din productia de electricitate a Regatului Unit, in timp ce un sfert provenea din energia eoliana si 13% din energia nucleara, potrivit operatorului de electricitate National Grid ESO.

Noul guvern laburist si-a lansat planul de energie verde dupa ce a castigat alegerile din iulie, odata cu crearea unui organism public care sa investeasca in energie eoliana offshore, maree si energie nucleara.

Scopul este de a face din Marea Britanie o superputere din nou, de data aceasta in „energie curata”.

Aceasta va face ca tara sa fie prima din G7 al natiunilor bogate care va elimina complet energia electrica pe baza de carbune.

Italia planuieste sa faca acest lucru pana anul viitor, Franta in 2027, Canada in 2030 si Germania in 2038. Japonia si Statele Unite nu au date stabilite.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: