Satelitii lui Elon Musk blocheaza observarea universului. Sunt peste 6.400 de sateliti Starlink pe orbita Pamantului

externe

Starlink

Potrivit cercetatorilor olandezi, undele radio emise de reteaua in crestere de sateliti a lui Elon Musk blocheaza capacitatea oamenilor de stiinta de a studia universul, transmite BBC.

Ei afirma ca noua generatie de sateliti Starlink, care furnizeaza internet rapid in intreaga lume, interfereaza mai mult cu radiotelescoapele decat versiunile anterioare.

Miile de sateliti care orbiteaza „orbesc” radiotelescoapele si ar putea impiedica cercetarea astronomica, potrivit Institutului olandez pentru radioastronomie (ASTRON).

Satelitii furnizeaza internet in banda larga in intreaga lume, adesea in locuri indepartate, inclusiv in medii dificile precum Ucraina si Yemen.

In 2022, testele au aratat ca Starlink ar putea furniza viteze de internet de patru ori mai mari decat media, potrivit Departamentului pentru digital, cultura, media si sport din Marea Britanie. Dar astronomii spun ca acest lucru are un cost.

„De fiecare data cand mai multe dintre acestea sunt lansate, cu aceste tipuri de niveluri de emisie, vedem din ce in ce mai putin din cer”, a declarat profesorul Jessica Dempsey, director al ASTRON, pentru BBC News.

„Incercam sa ne uitam la lucruri precum jeturile, care sunt emise de gaurile negre din centrul galaxiilor. De asemenea, ne uitam la unele dintre cele mai timpurii galaxii, la milioane si milioane de ani lumina distanta, precum si la exoplanete”, a spus ea, subliniind zonele pe care radiatiile satelitului le afecteaza.

Interferenta produsa de a doua generatie de sateliti, sau V2, a fost gasita de ASTRON ca fiind de 32 de ori mai puternica decat prima generatie.

Cantitatea de radiatii emise depaseste reglementarile stabilite de organismul industrial Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor, a adaugat profesorul Dempsey.

O estimare sugereaza ca exista 6.402 sateliti Starlink in prezent pe orbita la aproximativ 550 km deasupra Pamantului, ceea ce il face de departe cel mai mare furnizor. Satelitii sunt relativ mari – cu panouri plate de 3 m si o retea solara de 8 m pentru energie.

Principalul concurent al SpaceX, OneWeb, are mai putin de 1.000 de sateliti, insa acesta este un domeniu de activitate in crestere. Amazon isi dezvolta propria retea si spera sa lanseze cel putin 3.000 in urmatorii cativa ani.

Pana in 2030, numarul de sateliti pe orbita ar trebui sa depaseasca 100.000.

Studiul a fost realizat cu ajutorul radiotelescopului LOFAR din Tarile de Jos intr-o singura zi din luna iulie, la inceputul acestui an.

Multe obiecte din spatiu, inclusiv galaxii si planete indepartate, emit lumina in spectrul electromagnetic. Aceasta radiatie se propaga sub forma de unde, iar radiotelescoapele pot capta aceste unde, permitandu-ne sa ne facem o imagine a lucrurilor pe care nu le putem vedea cu ochii. Dar aceste unde sunt perturbate de sateliti.

Oamenii de stiinta au descoperit radiatii electromagnetice neintentionate de la aproape toti satelitii V2 Starlink observati. Acestea erau de aproximativ 10 milioane de ori mai stralucitoare decat cele provenite de la cele mai slabe surse de lumina identificate, spun ei.

Cercetatorul Cees Bassa a spus ca este ca si cum ai compara „cele mai slabe stele vizibile cu ochiul liber si stralucirea Lunii pline”.

„Deoarece SpaceX lanseaza aproximativ 40 de sateliti Starlink de a doua generatie in fiecare saptamana, aceasta problema devine din ce in ce mai grava”, a adaugat el.

Robert Massey, director executiv adjunct al Royal Astronomical Society din Marea Britanie, a declarat „este foarte clar ca, daca avem ceva atat de luminos care compromite atat de mult un observator radio major, atunci trebuie sa facem ceva si trebuie sa o facem rapid”.

Intrebat despre valoarea cercetarii astronomice, el a spus: „este gresit sa spunem ca exista o stiinta pe care o poti respinge pur si simplu. Aplicatiile pot fi cu decenii sau chiar mai mult in viitor, dar ele pot fi foarte fundamentale si foarte importante.”

Oamenii de stiinta sunt, de asemenea, ingrijorati de poluarea luminoasa produsa de sateliti si se tem ca aceasta interfereaza si cu telescoapele optice.

Astronomii spun ca au vorbit cu SpaceX despre radiatiile provenite de la prima generatie de sateliti, iar compania le-a ascultat ingrijorarile.

Dar ASTRON spun acum ca V2 s-au dovedit a fi chiar mai puternice. „A iar porni LOFAR  si a vedea aceste semnale puternice de la aceasta noua generatie de V2 Mini SpaceX sateliti a fost un pic socant”, a declarat Dempsey.

„Acest lucru ameninta, de fapt, intreaga astronomie terestra in fiecare lungime de unda si in diferite moduri. Daca va continua, fara niciun fel de atenuare care sa faca acesti sateliti silentiosi, atunci va deveni o amenintare majora pentru tipurile de astronomie pe care le facem”, a adaugat profesorul Dempsey.

Cercetatorii subliniaza ca este necesara o mai mare reglementare a spatiului si a modului de functionare a satelitilor pentru a evita compromiterea activitatii stiintifice.

Ei au afirmat ca, in calitate de cel mai mare furnizor de sateliti, SpaceX ar putea stabili un standard pentru limitarea poluarii.

Profesorul Dempsey a declarat ca actiuni simple, precum ecranarea bateriei de pe satelit, ar putea face o mare diferenta si ar putea reduce radiatiile emise.

Unele interferente provin de la componente electronice defecte, astfel incat acest lucru ar putea preveni acest lucru. Dar daca nu se iau masuri, „foarte curand singurele constelatii pe care le vom vedea vor fi cele create de om”, a adaugat ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: