Germania nu mai aproba noi exporturi de arme de razboi catre Israel

externe

Germania a pus capat unor noi exporturi de arme de razboi catre Israel in timp ce se confrunta cu provocarile legale, potrivit unei analize a datelor Reuters si a unei surse apropiate Ministerului Economiei, potrivit Reuters.

Anul trecut, Germania a aprobat exporturi de arme catre Israel in valoare de 326,5 milioane de euro, inclusiv echipamente militare si arme de razboi, o crestere de 10 ori fata de 2022, potrivit datelor Ministerului Economiei, care aproba licentele de export.

Cu toate acestea, aprobarile au scazut in acest an, doar 14,5 milioane de euro au fost acordate din ianuarie pana pe 21 august, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei. Dintre acestea, categoria „arme de razboi” a reprezentat doar 32.449 de euro.

O sursa apropiata ministerului a citat un inalt oficial guvernamental care a declarat ca a incetat aprobarea licentelor de export de arme catre Israel, in asteptarea rezolvarii cauzelor legale care sustin ca astfel de exporturi din Germania incalca dreptul umanitar.

Ministerul nu a raspuns solicitarilor de comentarii.

In apararea a doua cazuri, unul in fata Curtii Internationale de Justitie si unul la Berlin, introduse de Centrul European pentru Drepturile Constitutionale si ale Omului (ECCHR), guvernul a declarat ca nu au fost exportate arme de razboi sub nicio licenta eliberata de la atacurile Hamas din 7 octombrie, in afara de piese de schimb pentru contracte pe termen lung, a adaugat sursa.

Dispozitivele explozive necesita cinci componente principale.

Atacul Israelului asupra Fasiei Gaza a ucis peste 41.000 de palestinieni incepand cu 7 octombrie, potrivit Ministerului local al Sanatatii controlat de Hamas. De asemenea, a stramutat cea mai mare parte a populatiei de 2,3 milioane, a provocat foamete si a dus la acuzatii de genocid la Curtea Mondiala, pe care Israelul neaga.

Niciun caz care contesta exporturile germane de arme catre Israel nu a avut succes, inclusiv un caz introdus de Nicaragua la CIJ.

Dar problema a creat frictiuni in interiorul guvernului, deoarece Cancelaria isi mentine sprijinul pentru Israel, in timp ce ministerele Economiei si de Externe, conduse de Verzi, sensibile la reprosurile membrilor partidului, au criticat din ce in ce mai mult administratia Netanyahu.

Provocarile legale din intreaga Europa i-au determinat si pe alti aliati ai Israelului sa intrerupa sau sa suspende exporturile de arme.

Marea Britanie a suspendat luna aceasta 30 din 350 de licente pentru exportul de arme catre Israel din cauza temerilor ca Israelul ar putea incalca dreptul umanitar international.

In februarie, un tribunal olandez a ordonat Tarilor de Jos sa opreasca toate exporturile de piese de lupta F-35 catre Israel din cauza ingrijorarilor legate de utilizarea acestora in atacurile impotriva tintelor civile din Gaza.

Administratia presedintelui Joe Biden a intrerupt anul acesta – dar apoi a reluat – transporturile unor bombe catre Israel, dupa ingrijorari cu privire la utilizarea lor in Gaza dens populata.

Aprobarea si expedierea altor tipuri de arme au continuat, deoarece oficialii americani sustineau ca Israelul are nevoie sa se apere.

Alexander Schwarz, avocat la ECCHR, care a intentat cinci procese impotriva Berlinului, a sugerat ca scaderea semnificativa a aprobarilor pentru 2024 a indicat o reticenta reala, desi posibil temporara, de a furniza arme Israelului. „Cu toate acestea, nu as interpreta acest lucru ca pe o schimbare constienta a politicii”, a adaugat Schwarz.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: