Portugalia primeste ajutor din Spania si din Maroc in lupta cu flacarile

externe

Valul de incendii din Portugalia a impins serviciile de urgenta la limita, iar intaririle atat de necesare au sosit miercuri din Spania si Maroc, au declarat autoritatile, citate de Reuters.

Cel putin sapte persoane au murit din cauza incendiilor din districtele Aveiro si Viseu, cu zeci de case distruse si zeci de mii de hectare de padure si tufaris arse. Autoritatile au mobilizat peste 5.000 de pompieri.

Imaginile Reuters au aratat ca locuitorii districtului Aveiro – unul dintre cele mai afectate – distribuiau alimente si apa echipajelor de pompieri epuizate, urandu-le „putere in lupta”.

O echipa militara spaniola de urgenta, formata din 270 de oameni, cu buldozere, a fost desfasurata in districtul Viseu si doua avioane de stins incendii au sosit din Maroc, cu inca doua pe drum, a declarat autoritatea de protectie civila.

Spania, Italia si Franta au trimis deja cate doua avioane de stins incendii, dupa ce guvernul portughez a solicitat luni ajutor in cadrul mecanismului de protectie civila al UE.

„Suntem intr-o situatie stresanta, la limita capacitatilor noastre”, a declarat seful protectiei civile, Duarte Costa, pentru CNN Portugalia, adaugand ca intaririle ar permite o anumita rotatie a pompierilor portughezi epuizati si intretinerea aeronavelor.

Datele Serviciului European de Informatii privind Incendiile Forestiere au aratat ca incendiile pe scara larga au ars o suprafata de peste 90.000 de hectare de sambata, facand din totalul acestui an, de cel putin 124.000 ha, cea mai mare zona arsa din 2017, cand Portugalia a suferit doua incendii devastatoare care au ucis peste 100 de oameni.

Dupa temperaturi care au depasit 30 de grade Celsius in weekend, oficialii se asteptau ca aerul mai rece sa ajute la eforturile de stingere a incendiilor din urmatoarele zile, dar situatia meteorologica in general a ramas nefavorabila, a declarat reporterilor comandantul protectiei civile Andre Fernandes.

Cel putin unele dintre zecile de incendii din Portugalia au fost declansate de oameni, motivati de un posibil interes comercial, ciuda sau neglijenta criminala, a spus politia, iar prim-ministrul Luis Muntenegru a promis „actiuni represive” impotriva unor astfel de crime.

Politia a declarat ca a arestat 12 persoane suspectate de incendiere in districtele Aveiro, Leiria, Castelo Branco, Porto si Braga.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: