Un producator de pagere din Taiwan a ramas uimit cand a vazut ca este legat de explozia dispozitivelor din Liban

externe

Cursa pentru gasirea producatorului pagerelor care au explodat in Liban a luat o intorsatura neasteptata – catre o companie taiwaneza despre care putini au auzit pana azi, potrivit BBC.

Cel putin 12 persoane au fost ucise si aproape 3.000 au fost ranite in exploziile de marti care au vizat membrii Hezbollah, si care a declansat o furtuna geopolitica in Orientul Mijlociu.

Prins in criza, fondatorul companiei taiwaneze Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, a negat categoric vreo legatura a companiei sale cu atacurile.

In schimb, Hsu a spus ca a autorizat o companie din Ungaria, numita BAC Consulting, sa foloseasca numele Gold Apollo pe propriile pagere. Incercarile BBC de a contacta BAC au fost pana acum fara succes.

„Uitati-va la imaginile din Liban. Pagerele nu au niciun semn care sa spuna `Made in Taiwan`, nu am facut acele pagere!”, a spus Hsu miercuri.

Birourile Gold Apollo se afla intr-un nou parc tehnologic intr-o suburbie a capitalei Taiwanului, Taipei. Arata la fel ca oricare dintre miile de mici companii comerciale si producatori care alcatuiesc o mare parte a economiei insulei – cu exceptia celor doi ofiteri de politie postati la intrare, gata sa apere grupul mare de reporteri si echipe de televiziune care asteapta in exterior.

Pe peretii biroului lui Gold Apollo sunt postere cu produsele companiei – toate sunt pagere.

Pana in aceasta dimineata, site-ul companiei avea o pagina dedicata fiecaruia, laudandu-i virtutile si aspectele practice. Dar de indata ce a aparut vestea ca Gold Apollo ar fi presupusa sursa a dispozitivelor folosite in atacurile din Liban, site-ul a fost inchis.

Hsu a spus ca pagerele produse de BAC Consulting au fost folosite in atacurile din Liban. El a declarat reporterilor ca a semnat un acord cu BAC Consulting in urma cu trei ani.

Transferurile de bani de la BAC au fost „foarte ciudate”, a adaugat el. Au fost probleme cu platile, care au venit prin Orientul Mijlociu, a spus el reporterilor, dar nu a intrat in detalii.

Initial, a spus el, BAC a vrut sa cumpere pagere de la Gold Apollo pentru a le vinde in Europa. Dar, dupa aproximativ un an, au venit cu un nou plan de a-si crea propriile pagere si au licentiat numele lui Gold Apollo.

„Oferim doar autorizarea marcii comerciale si nu avem nicio implicare in proiectarea sau fabricarea acestui produs”, se arata intr-un comunicat de la Gold Apollo.

Dar faptul ca la sediu exista acum o echipa de investigatii din Taipei, cu un numar mare de cutii de carton, sugereaza ca autoritatile taiwaneze nu sunt pe deplin linistite.

Cu toate acestea, declaratia domnului Hsu ca compania sa nu a produs dispozitivele este plauzibila.

Sistemul de productie din Taiwan este un labirint complex de companii mici, dintre care multe nu realizeaza produsele pe care le vand. Ele pot detine numele marcii, proprietatea intelectuala si pot avea departamente de cercetare si design. Dar cea mai mare parte a productiei efective este facuta in fabrici din China sau Asia de Sud-Est.

De asemenea, pagerele nu sunt o tehnologie de ultima ora – exista multe companii din intreaga lume capabile sa le produca.

Pagerele sunt mici receptoare radio cu ecrane LED care pot primi si afisa mesaje. In anii 1980 si 1990 erau considerate a fi cea mai recenta tehnologie. Inainte de telefoanele mobile, companiile foloseau pagere pentru a trimite mesaje text scurte angajatilor din domeniu.

Dar, in ultimele doua decenii, ascensiunea telefoanelor inteligente a impins pagerele in pragul disparitiei. Acum sunt un dispozitiv de nisa care rezista in locuri precum spitalele – unde raman o metoda ieftina si de incredere pentru a trimite mesaje medicilor si asistentelor, chiar si atunci cand alte linii de comunicare sunt intrerupte.

Incepand cu sfarsitul anilor 2000, si Gold Apollo a inceput sa se indeparteze de fabricarea de pagere electronice si a inceput sa produca alte dispozitive radio cu raza scurta de actiune, in special pentru restaurante. Cel mai de succes produs al companiei este acum un disc rotund care este inmanat clientilor in zone cu restaurante din malluri odata ce plaseaza o comanda si se aprinde si vibreaza cand comanda lor este gata.

Probabil ca numele de marca, Gold Apollo, ca producator de pagere de incredere, a fost util in vanzarea dispozitivelor care au ajuns la Hezbollah.

Dar exista inca mai multe intrebari decat raspunsuri in aceasta poveste extraordinara.

Nu se stie aproape nimic despre BAC Consulting – Cine este sau a fost in spatele ei? Daca Gold Apollo nu a realizat pagerele folosite in atacul din Liban, atunci cine si unde?

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: