Shin Bet acuza oficial Iranul ca a pus la cale asasinarea premierului Benjamin Netanyahu si a ministrului Apararii, Yoav Gallant. Sunt prezentate si detalii

externe

Hamas, negocieri, esec, Benjamin Netanyahu,

Iranul a pus la cale asasinarea premierului Benjamin Netanyahu, a ministrului apararii Yoav Gallant si a directorului Shin Bet, Ronen Bar, a anuntat joi Shin Bet. Acesta este este serviciul de securitate interna al Israelului. Rolul sau principal este de a proteja securitatea nationala, prevenind si contracarand activitati care pun in pericol statul, precum terorismul, spionajul si alte amenintari interne.

Eforturile Iranului au fost deosebit de intense dupa asasinarea sefului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, atribuita Mossadului. Cu toate acestea, Israelul a avut grija sa nu isi asume niciun merit pentru aceasta, mentioneaza Jerusalem Post.

In plus, Iranul ar fi analizat si asasinarea fostului prim-ministru Naftali Bennett si a altor inalti oficiali israelieni din domeniul apararii.

Complotul a constat in utilizarea unui om de afaceri israelian care a trait mult timp in Turcia si a avut relatii financiare atat cu persoane din Turcia, cat si din Iran, pentru a elabora planuri de asasinare in Israel.

Pentru punerea in aplicare a planului, in luna aprilie a acestui an, cetatenii turci Andrei Farouk Aslan si Guneid Aslan l-au contactat pe omul de afaceri israelian pentru a efectua tranzactii financiare, invitandu-l in orasul turc Samandag pentru a se intalni cu doi reprezentanti ai unui iranian bogat pe nume Wadi. In luna mai, intalnirea a avut loc.

Dar cand i s-a spus ca Wadi nu poate parasi Iranul pentru Turcia, israelianul a fost de acord sa fie introdus clandestin cu masina din Turcia in Iran, unde s-a intalnit cu Wadi si cu un membru al sistemului de securitate iranian pe nume Haj.

Ulterior, omul de afaceri israelian a vizitat Iranul a doua oara in luna august si a primit 5.000 de euro ca parte a demararii actiunilor sale financiare, logistice si legate de arme pentru realizarea complotului, inclusiv posibila transformare a unui agent Mossad intr-un agent dublu. Omul de afaceri a fost pus sub acuzare joi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: