Uniunea Europeana ia in calcul sa suspende participarea Ungariei la Schengen, dupa ce Budapesta simplificat procedurile de acordare a vizelor pentru rusi

externe

Viktor Orban

Miercuri, 18 septembrie, a avut loc o dezbatere in Parlamentul European cu privire la decizia Ungariei de a simplifica acordarea vizelor rusilor si belarusilor, unde s-a cerut ca raspuns suspendarea apartenentei maghiare la spatiul Schengen, relateaza Telex.

In cadrul dezbaterii, reprezentanta Comisiei Europene, Stella Kyriakidis, a remarcat ca Ungaria a simplificat intrarea pentru doua tari ostile UE, ceea ce ridica semne de intrebare pe fondul cresterii sabotajului rusesc in Europa.

Comisia Europeana s-a adresat de doua ori autoritatilor maghiare cu intrebari cu privire la masurile maghiare, deoarece oficialii europeni inca nu au inteles de ce este necesar.

Presedintii deputatilor europeni – de la Partidul Popular European de centru-dreapta la socialisti si verzi – au criticat masurile maghiare.

Europarlamentarul maghiar din partidul de opozitie „Coalitia Democrata”, Csaba Molnar, a sustinut ca guvernul maghiar a deschis usa spionilor si criminalilor de razboi.

Vorbitorul principal al liberalilor, Fabien Keller, a spus ca Executivul European nu a raspuns in mod adecvat si, prin urmare, a cerut Consiliului UE si statelor membre „sa ia in considerare suspendarea apartenentei Ungariei la spatiul Schengen”.

Reprezentantul euroscepticilor din cadrul „conservatorilor si reformistilor europeni” Maciej Wonsik a insistat ca nu ar trebui sa existe nicio relaxare a sanctiunilor impotriva Rusiei, inclusiv a sanctiunilor pentru vize, spunand ca „Rusia lui Putin trebuie izolata”.

In iulie, Ungaria a publicat detalii despre un nou sistem de procesare accelerata a vizelor pentru cetatenii din opt tari, inclusiv Rusia si Belarus, care vor putea intra in Ungaria fara controale de securitate sau alte restrictii.

Decizia Ungariei a starnit critici din partea multor state UE, in timp ce ministrul de externe al Ungariei, Peter Siijarto, a asigurat ca masurile adoptate nu prezinta un risc pentru zona Schengen.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: