Noua grupa sanguina MAL, descoperita dupa 50 de ani de mister, devine al 47-lea sistem de grupe de sange

externe

laborator

O descoperire revolutionara a dezvaluit un nou sistem de grupe sanguine, MAL, care pune capat unui puzzle de zeci de ani in domeniul hematologiei, relateaza Interesting Engineering.

Aceasta descoperire facuta de oamenii de stiinta de la Institutul NHSBT-Bristol si de la Universitatea din Bristol pune in lumina antigenul AnWj si este o piatra de hotar in descoperirea unei tulburari genetice care afecteaza doar cativa indivizi.

Cu aceste cunostinte noi, furnizorii de asistenta medicala pot imbunatati identificarea si gestionarea pacientilor carora au aceasta grupa sanguina, o descoperire importanta in domeniul hematologiei.

Oamenii de stiinta au fost constienti de exitenta antigenului AnWj, un marker de suprafata celulara pe globulele rosii, de mai bine de 50 de ani. Cu toate acestea, pana acum, fondul sau genetic au ramas necunoscute umanitatii.

Desi antigenul AnWj a fost descoperit in 1972, fundalul sau nu a putut fi explicat, dar relatia sa moleculara cu gena MAL este acum cunoscuta, iar acest lucru a dus la crearea celui de-al 47-lea sistem de grupe de sange, cunoscut sub numele de MAL.

Aceasta revelatie detine cheia pentru a gasi indivizi care sunt AnWj negativi, crescand astfel sansele de a obtine grupa de sange potrivita care nu va provoca reactii periculoase atunci cand se efectueaza orice transfuzie. Dr. Louise Tilley de NHS Blood and Transplant, si-a petrecut aproximativ 20 de ani din cariera incercand sa rezolve acest mister.

„Fondul genetic al AnWj a fost un mister de mai bine de 50 de ani si unul pe care eu personal am incercat sa-l rezolv timp de aproape 20 de ani din cariera mea”, a spus Tilley.

Transfuziile de sange sunt frecvente, dar au riscuri, mai ales atunci cand grupele de sange ale donatorului si ale primitorului nu se potrivesc perfect. In timp ce sistemele de grupe sanguine AB0 si Rh sunt cele mai cunoscute, exista multe alte grupuri mai putin cunoscute, cum ar fi AnWj, care pot juca un rol critic in siguranta transfuziei.

Daca o persoana cu AnWj-negativ primeste sange AnWj-pozitiv, sistemul sau imunitar poate reactiona, ducand la complicatii. Odata cu descoperirea grupului de sange MAL, cercetatorii pot dezvolta acum noi teste de genotipizare pentru a identifica indivizii AnWj negativi si pentru a se asigura ca primesc sange compatibil in timpul transfuziilor.

Studiul a aratat ca mai mult de 99,9% dintre oameni sunt AnWj-pozitivi, ceea ce inseamna ca au proteina Mal de lungime completa prezenta in celulele rosii din sange. In schimb, persoanele care sunt AnWj-negative nu au aceasta proteina, o afectiune care este fie mostenita, fie cauzata de anumite boli, cum ar fi tulburarile hematologice sau cancerele.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: