ONU doreste infiintarea unui organism stiintific international care sa reglementeze inteligenta artificiala la nivel mondial

externe

Inteligenta artificiala

Natiunile Unite ar trebui sa isi asume un rol activ in intelegerea riscurilor si impartasirea beneficiilor inteligentei artificiale, conform unui raport al organismului consultativ la nivel inalt pentru inteligenta artificiala al ONU, publicat joi, relateaza Euractiv.

In discursul sau privind starea Uniunii din 2023, Ursula von der Leyen s-a alaturat corului de apeluri pentru a fi infiintata o institutie internationala in domeniul Inteligentei Artificiale, un organism asemanator Grupului Interguvernamental pentru Schimbarile Climatice (IPCC), pentru a ajuta la gestionarea riscurilor si beneficiilor inteligentei artificiale.

Acum, organismul care sfatuieste ONU in domeniul IA vrea sa-i indeplineasca dorinta. Ei indeamna ONU „sa puna bazele primei arhitecturi incluzive si distribuite la nivel global pentru guvernarea AI”, intr-un comunicat de presa.

„Cu dezvoltarea sa in mainile catorva companii multinationale din cateva tari […] imperativul guvernarii globale este de necontestat”, se arata in comunicatul de presa.

Organismul consultativ propune infiintarea unui grup stiintific international asemanator IPCC cu privire la IA pentru a contribui la o intelegere globala a „capacitatilor, oportunitatilor, riscurilor si incertitudinilor AI”.

Pentru a limita „diviziunea IA”, organismul consultativ propune un Fond global pentru IA. Fondul ar facilita accesul la calculatoare, seturi de date, modele AI si instrumente de guvernare pentru tarile care au ramas in urma in domeniul IA.

Pentru a asigura interoperabilitatea guvernarii globale a IA, organismul consultativ propune organizarea de dialoguri politice la nivel inalt de doua ori pe an si stabilirea unui schimb de standarde IA.

Se propune o retea de dezvoltare a capacitatilor de centre afiliate ONU pentru a imbunatati partajarea globala a expertizei, a datelor de calcul si de formare AI.

In cele din urma, ei propun infiintarea unui birou AI in subordinea secretarului general pentru a coordona eforturile ONU in domeniu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: