Presshub: Calaii sistemului de protectia copilului protejati de sistem

news

De-a lungul anilor, am investit timp si resurse in documentarea si analiza cazurilor de abuz sexual ce implica copiii aflati in grija statului, un fenomen alarmant care afecteaza profund destinele acestora, scrie Visinel Balan pe presshub.ro.

Aceste cazuri, fie ca provin din partea angajatilor directi din cadrul DGASPC-urilor, fie ca sunt comise de asistenti maternali, arata tabloul sumbru al abuzurilor care se petrec in sistemul de protectie a copilului. Acest activism l-am consolidat pentru a asigura copiilor din aceste institutii ca nu sunt singuri, ca fiecare dintre ei sa se bucure de un mediu sigur, unde sa se simta protejati in calea oricarei forme de abuz. Totusi, realitatea se dovedeste a fi adesea drastic diferita de acest ideal.

Mesajele cutremuratoare primite de la adolescenti, cum ar fi marturia unui tanar de 15 ani din Sibiu care a suferit multiple abuzuri sexuale (incepand cu varsta de 6 ani) sau cazul celor patru fete din Bucuresti, abuzate sexual de un angajat, evidentiaza gravitatea acestor probleme si adancimea suferintei cauzate. Aceste confesiuni, realizate intr-un mediu terapeutic, scot la iveala nu doar traumele individuale ale victimelor, ci si deficientele sistemice care contribuie la perpetuarea acestor atrocitati.

Citeste si: Expert Forum a lansat platforma votcorect.ro pentru alegerile prezidentiale si parlamentare din 2024

In incercarea de a aduce la lumina aceste probleme, am formulat o serie de intrebari adresate institutiilor relevante, precum DGASPC-uri si IPJ-uri, ANPDCA si Avocatul Copilului pentru a evalua amploarea abuzurilor comise de angajati, cercetati si condamnati. Statisticile privind condamnarile si cercetarile penale in randul acestora sunt esentiale pentru a intelege nivelul de risc la care sunt expusi copiii in sistemul de protectie. De asemenea, am incercat sa analizez masurile de prevenire, colaborarile cu institutiile de invatamant si mecanismele de sanctionare si recalificare pentru angajatii implicati in acte de abuz.

Intrebarile transmise institutiilor mai sus amintite:
1. Cati angajati din cadrul institutiei pe care o coordonati au fost condamnati pentru abuzuri (sexuale, fizice, emotionale) asupra copiilor aflati cu masura protectiei speciale in perioada 2020-2024?

2. Cati angajati din cadrul institutiei pe care o coordonati sunt cercetati penal pentru abuzuri (sexuale, fizice, emotionale) asupra copiilor aflati cu masura protectiei speciale in perioada 2020-2024?

3. Cati dintre angajatii condamnati in perioada 2020 – 2024 sunt asistenti maternali?

4. Cati dintre angajatii cercetati penal in perioada 2020 – 2024 sunt asistenti maternali?

5. Care sunt tipologiile de abuzuri identificate, cum au fost gestionate situatiile, si ce sanctiuni au primit?

6. Care sunt tipologiile de abuzuri identificate, cum au fost gestionate situatiile, si ce sanctiuni au primit?

7. Exista statistici recente care sa evidentieze tendintele condamnarilor in randul angajatilor DGASPC?

8. Ce masuri de prevenire a abuzurilor sunt implementate pentru a asigura un climat de siguranta pentru copii?

9. In ce masura autoritatea colaboreaza cu institutiile de invatamant si organizatiile de protectie a drepturilor copilului pentru a promova responsabilitatea si transparenta?

10. Ce masuri punitive sau de recalificare se aplica angajatilor implicati in astfel de acte?

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: