Presshub: Al treilea magistrat care nu a fost de acord cu rejudecarea lui Mario Iorgulescu spune ca solutia colegilor trebuia respinsa

news

Mario Iorgulescu, ICCJ, schimbare, incadrare, scapat

Fosta presedinta a CSM, Lia Savonea, alaturi de Adriana Ispas, au anulat condamnarea la inchisoare a lui Mario Iorgulescu, acuzat de omor dupa ce a spulberat cu masina un alt sofer, fiind drogat si beat la volan. Cele doua au decis rejudecarea procesului la Curtea de Apel Bucuresti, fiul presedintelui Federatiei Romane de Fotbal (FRF) fiind judecat pentru omor din culpa, lucru stabilit fara temei in opinia lui Dan Andrei Enescu, cel de-al treilea judecator din complet.

Enescu este coleg de complet cu Savonea si Ispas din ianuarie 2024. El este printre putinii magistrati de la instanta suprema care judeca potrivit constiintei, fara sa tina cont de practica instantei de a ignora si chiar persifla dreptul european in cazul prescrierii faptelor penale.

Enescu a refuzat sa puna in practica o decizie cel putin controversata data de Curtea Constitutionala unde „judecatorii” sunt numiti politic in dosarele Alexandru Mazare si Elena Udrea, unde s-a ridicat problema asa numitelor completuri „specializate” pe fapte de coruptie. Mai nou, potrivit unor surse judiciare, satul sa faca opinii separate fata de colegele de complet, Enescu urmeaza sa-si depuna cererea de pensionare din sistem.

In octombrie 2023, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat, in lipsa, pe Mario Iorgulescu la pedeapsa de 13 ani si 8 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de „omor”, dupa ce a intrat cu masina in alt participant la trafic pe care l-a omorat pe loc.

Fata de aceasta decizie, Iorgulescu a facut recurs in casatie, o cale extraordinara de atac, solutie admisa de Savonea si Ispas de la instanta suprema.

Cele doua au sustinut ca alti trei judecatori de la tribunal si Curtea de Apel Bucuresti au gresit cand l-au condamnat pe fugarul Iorgulescu pentru omor si nu pentru omor din culpa. Ele au retinut in motivare ca in septembrie 2019 a avut loc un accident de circulatie tipic care a avut drept rezultat „decesul unei persoane din culpa exclusiva a conducatorului auto (inculpatul) care nu a respectat dispozitiile legale ce reglementeaza regimul circulatiei pe drumurile publice (a circulat cu viteza excesiva, peste limita legala, aflat sub influenta bauturilor alcoolice si a consumului de substante interzise)”.

Omorul se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani, iar uciderea din culpa in forma agravata – de la 2 la 7 ani, potrivit Codului penal.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: