Moscova da ordine Moldovei: „Sa nu cumva sa gazduiasca avioane F-16 destinate Ucrainei”. Care este pozitia Chisinaului

news

maia sandu, presedinte, republica moldova

Ministerul de Externe rus a cerut vineri Republicii Moldova sa nu se implice in conflictul din Ucraina, declaratie ce face referire la informatii despre o presupusa amplasare la baza aeriana de la Marculesti a unor avioane F-16 destinate Ucrainei, relateaza agentiile EFE si TASS, citate de Agerpres.

„Solicitam inca o data ferm Chisinaului sa se abtina de la pasi imprudenti care ar putea transforma Republica Moldova in participant la conflictul din Ucraina”, a declarat la o conferinta de presa Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant al Ministerului de Externe rus.

„Au aparut recent informatii despre planurile Romaniei de a trimite in (Republica) Moldova o statie mobila pentru intretinerea tehnica a aeronavelor de lupta F-16, in vederea amplasarii lor ulterioare pe aerodromul Marculesti”, a sustinut Zaharova.

Aerodromul Marculesti este o baza aeriana situata in partea de nord a Republicii Moldova.

„Aceasta este o noua confirmare ca Chisinaul pregateste terenul pentru a pune la dispozitie infrastructura aeroportuara moldoveana in vederea gazduirii avioanelor transferate de Occident pentru nevoile armatei ucrainene”, a continuat ea.

„In acelasi timp, procesul militarizarii (Republicii) Moldova se desfasoara in mod activ. Acest proces implica mai multe state occidentale, inclusiv Germania, Franta, Polonia si statele baltice”, a mai spus Maria Zaharova.

Asadar, a concluzionat ea, autoritatile de la Chisinau, conduse de presedinta pro-europeana Maia Sandu, „continua jocuri iresponsabile care pot avea consecinte tragice daunatoare securitatii”.

Relatari despre o presupusa gazduire de catre Republica Moldova a unor avioane F-16 destinate Ucrainei au aparut in luna august, cand Chisinaul le-a dezmintit si a acuzat Moscova ca a reactionat la „stirile false de pe internet”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: