Kamala Harris critica interdictiile privind avortul si avertizeaza ca Donald Trump este o amenintare la adresa libertatii femeilor

actualitate

Kamala Harris, Donald Trump, pericol, viata, femei, avort

Kamala Harris l-a catalogat pe Donald Trump drept o amenintare la adresa libertatii si sigurantei femeilor, avertizand ca republicanii vor continua sa blocheze accesul la avort daca acesta va castiga Casa Alba.

Luand cuvantul in cadrul unui miting in statul Georgia, aflat in plin razboi, Harris si-a mobilizat sustinatorii la cateva zile dupa ce ProPublica a raportat ca doua femei din acest stat au murit dupa ce nu au primit tratament medical adecvat pentru complicatiile survenite in urma administrarii de pilule pentru avort, transmite SkyNews.

Astfel de decese, a declarat Harris, erau previzibile din cauza legilor puse in aplicare dupa ce Curtea Suprema a SUA a anulat cauza Roe v Wade – decizia istorica care a stabilit ca constitutia protejeaza in general dreptul la avort.

Desi interdictia de sase saptamani din Georgia permite avorturile la inceputul sarcinii pentru a salva viata unei mame, criticii spun ca legea a creat o confuzie periculoasa pentru medici cu privire la momentul in care li se permite sa acorde asistenta medicala.

Harris a intrebat: „O politica buna, o politica logica, o politica morala, o politica umana inseamna sa spui ca un furnizor de asistenta medicala va incepe sa ofere aceasta ingrijire doar atunci cand esti pe punctul de a muri?”

Harris a impartasit povestea lui Amber Thurman, o mama care a decis sa avorteze cand a ramas insarcinata din nou. Ea a asteptat mai mult de 20 de ore la spital pentru o procedura medicala de rutina de eliminare a tesuturilor ramase dupa ce a luat pastile de avort. A dezvoltat sepsis si a murit.

„A fost iubita”, a spus Harris. „Si ar trebui sa fie in viata astazi.”

Trump a declarat in repetate randuri ca este mandru ca a contribuit la rasturnarea cazului Roe v Wade prin numirea unor judecatori conservatori in timpul mandatului sau.

De asemenea, el a declarat ca sustine exceptiile de la interdictia avortului in caz de viol, incest sau pericol pentru viata mamei.

Karoline Leavitt, o purtatoare de cuvant a campaniei lui Trump, a declarat ca, din moment ce Georgia are astfel de exceptii in vigoare, „nu este clar de ce medicii nu au actionat rapid pentru a proteja viata mamelor”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: