Rata divorturilor in crestere in China duce la inflorirea unor afaceri: Sedinta foto pentru a sarbatori sfarsitul casniciei

life

Traiul unui fotograf de nunta depinde in mare masura de faptul ca oamenii se casatoresc, surprinzand bucuria si fericirea iubirii unui cuplu. Dar rata casatoriilor din China a scazut constant, iar Tan Mengmeng, in varsta de 28 de ani, care detine un studio foto in provincia Henan, a simtit nevoia sa-si diversifice serviciile pentru a valorifica o tendinta in crestere: divortul.

Pe langa indragostitii care fac schimb de juraminte, ea face acum fotografii pentru cuplurile care doresc sa comemoreze si, in multe cazuri, sa sarbatoreasca, sfarsitul casniciei lor, potrivit CNN.

Cifrele oficiale arata ca rata casatoriilor din China este in scadere, de la aproximativ 13 milioane in 2013 la sub 7 milioane in 2022, cea mai scazuta de cand au inceput inregistrarile in 1985, potrivit datelor Biroului National de Statistica al Chinei.

Tara a inregistrat o usoara crestere anul trecut, pana la 8 milioane, dar autoritatile raman ingrijorate de aceasta tendinta. Intre timp, numarul divorturilor a crescut, atingand un record de 4,7 milioane in 2019, de peste patru ori mai mare decat acum doua decenii.

Guvernul a incercat sa inverseze cresterea, impunand o noua lege in 2021 care cere cuplurilor sa treaca printr-o perioada de „racorire” de 30 de zile inainte de a se desparti. A dus la o scadere temporara, dar numarul divorturilor a crescut din nou de atunci, cu 25% in 2023 fata de anul anterior.

Cele doua schimbari au contribuit la adancirea crizei demografice cu care se confrunta cea de-a doua cea mai mare economie a lumii, exacerbata de o economie in incetinire, o populatie care imbatraneste rapid si de faptul ca mai putine femei au copii dupa politica de decenii privind un singur copil.

Tan spune ca si-a orientat serviciile de fotografie catre divortati dupa ce a vazut cozile lungi din fata institutiilor care se ocupa de divorturi.

De anul trecut, Tan a fotografiat aproximativ 30 de cupluri, surprinzand momente triste si de bucurie in timp ce rup legaturile conjugale.

„Aceasta este o afacere buna. La urma urmei, si bucuria, si tristetea merita consemnate”, a spus Tan.

Incursiunea ei in „economia divortului” din China dezvaluie multe despre schimbarea atitudinii tarii fata de casatorie.

In timp ce divortul nu era privit cu ochi buni in societatea chineza, care a pus intotdeauna un mare accent pe unitatea si stabilitatea familiei, multi tineri aleg acum sa nu se casatoreasca. Pentru cei care aleg sa se casatoreasca si apoi ajung la divort, acesta este acceptat mai usor.

Schimbarea culturala a dat nastere unei afaceri in plina expansiune cu fotografii de divort nu numai pentru Tan, ci si pentru alti fotografi care spera sa profite.

Fotografiile distribuite pe retelele sociale chineze Xiaohongshu arata unele cupluri semnand actele de divort, in timp ce altele pozeaza cu certificatul de divort.

„29 de ani. Divort fericit”, a scris un utilizator alaturi de o fotografie cu certificatele de casatorie si de divort unul langa altul.

De asemenea, companiile ofera acum servicii pentru a scapa de vechile amintiri de nunta ale unui divortat si de orice alte amintiri nedorite intr-un mod ceremonial.

Peng Xiujian, cercetator la Universitatea Victoria din Australia, spune ca vremurile in schimbare reflecta o generatie mai tanara care acorda prioritate libertatii personale si dezvoltarii carierei. „Ideea de a ramane intr-o casnicie nefericita „de dragul aparentelor” sau din obligatie” pierde teren, a spus ea.

Peng, care studiaza tendintele demografice din China, a atribuit scaderea numarului casatoriilor atat factorilor economici, cat si sociali, inclusiv mediului de lucru cu presiune ridicata, pietei muncii competitive si costului ridicat al vietii.

Pentru cei care aleg divortul, acesta nu mai este considerat rusinos, spune Tan. „Nu este o rusine sa fii suficient de curajos sa divortezi. Ambele parti au inca sentimente… si vor sa comemoreze relatia”, a spus Tan.

Un cuplu de exemplu a ales restaurantul unde a avut loc prima intalnire. Cuplul a comandat cateva feluri de mancare stand nemiscati unul fata de celalalt. „La sfarsitul sedintei foto, amandoi au plans”, a spus Tan. Chiar daca se iubeau, sotia nu mai suporta certuri cu socrii ei, iar sotul ei era prea prins cu munca pentru a ajuta la rezolvarea conflictelor, a spus Tan.

Unele despartiri, desigur, nu sunt chiar de comun acord. Tan a spus ca un barbat a petrecut toata sedinta foto jucandu-se cu telefonul. Femeia a inceput sa planga. Cand a primit fotografiile, a observat ca nu erau multe infatisandu-l pe fostul ei sot.

„Nu am indraznit sa-i spun ca barbatul a fost cel care mi-a cerut sa incerc sa nu-i fotografiez chipul”, a spus Tan. La scurt timp dupa, Tan a aflat ca barbatul deja pregatea nunta cu noua sa partenera.

In timp ce in general femeile solicita astfel de sedinte foto, Tan spune ca se asigura ca si barbatii platesc o parte din costuri.
Intr-o fabrica aflata la aproximativ 100 de kilometri de capitala Beijing, Liu Wei si echipa sa conduc o afacere care ajuta cuplurile divortate sa distruga dovezile casniciei lor.

Fetele din fotografiile vechi de nunta sunt vopsite cu spray, pentru a se asigura ca intimitatea este respectata, inainte de a fi aruncate intr-un concasor impreuna cu alte amintiri.

Pentru cei care cauta cu disperare o incheiere si vor sa mearga mai departe, intregul proces este filmat.
Liu a spus ca uneori se simte ca un medic, fiind nevoit sa navigheze prin despartiri fara a fi prea emotiv. „Un divort ar putea sa nu fie neaparat un lucru rau. Ar putea fi un lucru bun. Deci nu este nevoie sa te simti trist din cauza asta”, a spus Liu.

Serviciile sale, care costa intre 8 si 28 de dolari, au fost atat de solicitate incat afacerea este infloritoare, a spus el. De cand a deschis fabrica in 2021, el a distrus deja fotografiile de nunta pentru aproximativ 2.500 de cupluri.
Gary Ng, economist la banca franceza de investitii Natixis, a spus ca, desi este greu de prezis dimensiunea pietei, cresterea ratei divorturilor din China inseamna ca „sigur ca vor exista mai multe oportunitati de afaceri” legate de acest lucru.

Tan se gandeste deja la cum sa-si dezvolte afacerea. Cel mai recent plan al ei implica ademenirea clientilor in cazul in care soarta aduce cuplurile divortate inapoi impreuna. „Le voi oferi o reducere de 18% daca se recasatoresc si imi vor cere sa fac fotografii”, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: