Un pilot neozeelandez a fost eliberat dupa mai bine de 18 luni de captivitate in regiunea indoneziana Papua

externe

Un pilot neozeelandez a fost eliberat dupa mai mult de 18 luni de captivitate in regiunea indoneziana Papua, potrivit unui comunicat al ministrului de Externe de la Wellington, informeaza CNN.

„Suntem incantati si usurati sa confirmam ca Phillip Mehrtens este in siguranta si bine si ca a putut vorbi cu familia sa. Aceasta stire trebuie sa fie o usurare enorma pentru prieteni si pentru cei dragi”, a spus Winston Peters intr-un comunicat transmis sambata.

O factiune armata a Armatei de Eliberare Nationala Papua de Vest (TPNPB) l-a rapit pe Mehrtens pe 7 februarie 2023, dupa ce acesta a aterizat cu un mic avion comercial in zona muntoasa indepartata din Nduga.

Prin retinerea lui Mehrtens, rapitorii sai sperau sa preseze Noua Zeelanda sa faca lobby Indoneziei pentru a permite ca Papua sa se separe de Indonezia – o cerere aparent imposibila.

Peters a spus ca ministerul sau, cu personal atat in Indonezia cat si in Wellington, a condus un „efort sustinut al intregului guvern pentru a asigura eliberarea lui Phillip Mehrtens”.

Luptatorii inarmati pro-independenti sunt condusi de Egianus Kogeya, membru al TPNPB, aripa armata a Miscarii Papua Libera. Ei au amenintat initial ca il vor ucide pe neozeelandez, daca tara lui nu va asculta cererea lor de secesiune.
TPNPB este desemnat de guvernul indonezian drept organizatie terorista si a luat in trecut ostatici pentru a-si promova cauza.

Papua, o fosta colonie olandeza bogata in resurse, a fost absorbita oficial de Indonezia in urma unui referendum controversat din 1969. Sustinatorii independentei Papua spun ca votul nu a fost nici liber, nici corect.

De la capturarea sa de anul trecut, videoclipurile pixelate publicate l-au aratat pe Mehrtens inconjurat de luptatori cu arme, arcuri si sageti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: