Minzatu, replica ridicola: „Eu zic sa golim Europa de oameni si sa vedem ce ne ramane. Nu sunt importanti oamenii pentru Europa?”

politica

Roxana Minzatu, propunerea Romaniei pentru functia de comisar european, sustine ca ”Europa este doar despre oameni”, in contextul in care a fost criticata pentru ca va conduce un portofoliu intitulat ”Oameni. Competente. Pregatire”. „Nu sunt importanti oamenii pentru Europa? Eu zic sa golim Europa de oameni si sa vedem ce ne ramane” , a declarat Minzatu.

Roxana Minzatu, propunerea Romaniei pentru functia de comisar european, a fost intrebata in emisiunea Insider politic, difuzata sambata la Prima TV, daca o afecteaza criticile primite dupa distribuirea portofoliilor. Europarlamentarii PNL au acuzat faptul ca premierul Marcel Ciolacu a negociat un portofoliu slab pentru Romania – ”Oameni. Competente. Pregatire”.

”Nu sunt importanti oamenii pentru Europa? Eu zic sa golim Europa de oameni si sa vedem ce ne ramane. Poate ne raman niste bani, tehnologii, autostrazi, ce facem cu ele fara oameni? Nu vedem ca Europa, intr-un fel, se goleste de resursa umana? Ca e din cauza scaderii natalitatii, ca e din cauza ca poate talentele Europei nu raman aici sa lanseze ‘unicornii’ (companii de peste 1 miliard de dolari – n.r.) pe care-i vedem porniti din start-up-uri in alte piete, cum ar fi cea americana. Nu e despre resursa umana? Nu e bine sa trivializam exact ceea ce ne doare mai tare.

Credeti ca la nivel european nu e important sa avem un responsabil exact pe ceea ce inseamna investitia umana? Doi la mana: ne uitam la rezultatul alegerilor si la eurobarometre. Oamenii spun ca le este afectat nivelul de trai, puterea de cumparare, capacitatea de a-si duce viata de zi cu zi. E bine sa-i ignoram?

Mi se pare ca nu trebuie sa mergem pe acest discurs in care poate jignim europenii cand spunem ca oamenii nu sunt importanti. Europa este doar despre oameni. Se stie ca Europa isi protejeaza oamenii la un standard mult mai ridicat decat se intampla in alte parti ale globului. Nu e bine sa protejam si sa continuam sa investim in acest model de viata si pentru generatiile care vin?

Nu e bine ca un stat est-european, care are o istorie aparte, o dinamica sociala aparte, sa fie implicat direct in definirea acestor politici sociale? Eu zic ca este extraordinar de bine. E o sansa in care Romania poate sa contribuie la a defini legislatia, politicile si programele de finantare cat mai aproape de nevoile reale ale cetatenilor”, a raspuns Roxana Minzatu intr-un interviu la Prima TV, citata de news.ro.

De asemenea Roxana Minzatu a mai fost intrebata daca Romania putea sa obtina mai mult decat acest portofoliu in urma negocierilor europene.

”Este extraordinar ca Romania este vicepresedinta Comisiei Europene. Ca este Roxana Minzatu, alta femeie sau alt barbat, postul a fost alocat Romaniei. A si mentionat Ursula von der Leyen ca a vrut echilibru nu doar geografic intre tari si echilibru de gen, ci si intre statele vechi membre si cele nou-aderate. Este extraordinar de important. Mai mult de atat nu cred ca se putea. Pozitia de presedinte al Comisiei Europene este ocupata, mai mult decat atat nu cred ca putea primi Romania”, a sustinut Roxana Minzatu.

Eurodeputatul PNL Siegfried Muresan, ales pe o lista comuna cu Roxana Minzatu pentru Parlamentul European, a criticat portofoliul obtinut de Romania, numindu-l ”gol de continut”. In replica, Roxana Minzatu sustine ca un portofoliu dedicat oamenilor nu poate fi gol de continut.

”Sunt sigura ca Siegfried e de acord ca oamenii reprezinta intreg sensul si continutul integrarii europene. Daca vrem o Europa competitiva, prospera, sigura, o vrem pentru cetatenii europeni si o putem face doar cu cetatenii europeni. Niciun portofoliu care se numeste ”people”, oameni, nu are cum sa fie gol de continut. Intregul continut al proiectului european este despre europeni. Eu sunt sigura ca isi va reconsidera evaluarea iesind poate dintr-o logica in care Romania se afla in preajma alegerilor”, a replicat Minzatu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: