Viitura de pe Dunare va intra in Romania in jur de 28-29 septembrie. Debitul fluviului la Budapesta este de aproape 8.000 mc/s, in scadere fata de valorile prognozate

news

Debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) a atins sambata valoarea de 5.700 mc/s, peste media multianuala a lunii septembrie, de 3.800 mc/s, in timp ce la sfarsitul saptamanii trecute, in data de 13 septembrie, debitul era de numai 2.200 mc/s, a anuntat Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR), intr-o postare pe Facebook. In 2006, debitul Dunarii la intrarea in tara a fost de 15.800 mc/s .

„Hidrologii de la cele 7 Administratii Bazinale de Apa- Apele Romane Banat, Apele Romane Jiu, Apele Romane Olt, Apele Romane Arges-Vedea, Apele Romane Buzau-Ialomita, Apele Romane Prut-Barlad, Apele Romane Dobrogea-Litoral transmit permanent informatiile despre nivelurile Dunarii in vederea elaborarii si reactualizarii prognozelor hidrologice emise de colegii de la INHGA”, a subliniat ANAR.

Potrivit sursei citate, debitul Dunarii la Budapesta are sambata o valoare de aproape 8.000 mc/s fiind in scadere fata de valorile maxime prognozate. Astfel, se prognozeaza ca Dunarea va atinge la Budapesta o valoare maxima de aproximativ 8.300 mc/s, in data de 21 septembrie 2024, cu 400 mc/s mai putin fata de prognozele initiale de 8.700 mc/s.

„Se estimeaza ca viitura de pe Dunare va intra in Romania in jurul datelor de 28-29 septembrie. Formatiile noastre de interventie au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre acestia fiind deja adusi aproape de sectorul romanesc al Dunarii, precum si alte utilaje de interventie.
In zilele imediat urmatoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari.

S-a inceput informarea altor detinatori de lucrari hidrotehnice, inclusiv Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare.
In acest ultim caz, colegii de la Apele Romane au facut apel catre ANIF de a verifica punctele critice la subtraversarile conductelor prin diguri, precum si stadiul de functionare al statiilor de pompare”, au mai scris reprezentantii ANAR pe pagina de socializare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: