Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sibiga: „Kremlinul planuieste atacuri asupra instalatiilor nucleare ale Ucrainei”

externe

Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sibiga, a declarat sambata ca Rusia planuieste lovituri asupra instalatiilor nucleare din Ucraina inainte de sosirea iernii si a cerut AIEA si aliatilor Kievului sa stabileasca misiuni permanente de monitorizare la centralele nucleare ale tarii, transmite Reuters.

„Conform serviciilor de informatii ucrainene, Kremlinul pregateste lovituri asupra unor obiective nucleare critice din Ucraina inainte de sosirea iernii”, a scris seful diplomatiei ucrainene pe reteaua X.

„Sunt vizate in special dispozitivele de distributie deschise (de la centrale nucleare) si substatii de transmisie, esentiale pentru functionarea in siguranta a unitatilor nucleare”, a mai spus el.

Andrii Sibiga nu a explicat de ce Kievul crede ca sunt pregatite astfel de lovituri. Moscova nu a avut nicio reactie imediata in legatura cu aceste declaratii.

Rusia desfasoara o campanie de bombardamente asupra infrastructurii energetice a Ucrainei din toamna anului 2022, dupa invazia lansata la inceputul acelui an.

Atacurile ruse au deteriorat sau distrus cea mai mare parte a capacitatii de generare a energiei termice a Ucrainei si au vizat uneori baraje, insa nu au lovit inca nicio instalatie nucleara controlata de Kiev.

Ucraina a acuzat Rusia de santaj nuclear dupa ce fortele Moscovei au ocupat centrala nucleara Zaporojie, cea mai mare din Europa, in martie 2022, la inceputul invaziei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: