Rusia respinge orice summit de pace in „formula Zelenski”. Moscova afirma ca este gata sa ia in considerare doar „propuneri serioase”

externe

Rusia a anuntat sambata ca nu va participa la cel de-al doilea summit privind Ucraina, prevazut de Kiev in luna noiembrie. Dupa prima reuniune de pace in iunie in Elvetia, presedintele Volodimir Zelenski a declarat ca doreste ca Moscova sa fie prezenta la o viitoare intalnire, relateaza AFP, potrivit Agerpres.

„Summitul va avea aceleasi obiective: promovarea iluzoriei «formule Zelenski» drept orice baza privind solutionarea conflictului, obtinerea sprijinului majoritatii lumii si folosirea acesteia pentru a prezenta Rusiei un ultimatum de capitulare”, a declarat purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse, Maria Zaharova, intr-un comunicat.

„Nu vom participa la astfel de «summituri»”, a adaugat ea.

Rusia respinge, din nou, aceasta perspectiva inaintea vizitei lui Zelenski la Washington de saptamana viitoare, in timpul careia liderul de la Kiev intentioneaza sa-si prezinte propunerile pentru pace presedintelui Joe Biden, vicepresedintei si candidatei democrate la presedintie Kamala Harris, precum si fostului presedinte si candidat republican Donald Trump.

In timp ce Kievul isi mentine cererea pentru o pace „justa” care sa determine trupele ruse sa se retraga din teritoriile ocupate, inclusiv din peninsula Crimeea, Moscova a afirmat ca este gata sa ia in considerare doar „propuneri serioase” care sa tina cont de „situatia de pe teren care reflecta realitatile geopolitice”.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat in iunie ca Moscova nu va accepta negocieri de pace decat cu conditia ca Ucraina sa renunte la suveranitatea sa asupra a cinci dintre regiunile sale, ocupate partial sau total de Rusia.

(Foto: x.com/mfa_russia)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: