Presshub: Lia Savonea si Mihail Udroiu de la ICCJ au decis restituirea la Parchet a dosarului Revolutiei, in care este judecat Ion Iliescu

news

Doi judecatori de la instanta suprema, Lia Savonea si Mihai Udroiu, au decis, definitiv, restituirea pentru a doua oara a dosarului „Revolutiei” la Parchetul Militar. In acest caz erau judecati in procedura de Camera Preliminara fostul presedinte Ion Iliescu, fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu si Iosif Rus, fost comandant al Aviatiei Militare.

„In majoritate, constata ca procurorul nu a respectat obligatia procedurala de a regulariza rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Parchetelor Militare, ce fusese instituita cu caracter definitiv prin incheierea din 14 iunie 2024 pronuntata de completul de judecatori de camera preliminara din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul nr. 1687/1/2022/a2. In baza art. 347 alin. (3) Cod procedura penala raportat la art. 346 alin. (3) lit. a) Cod procedura penala dispune restituirea la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Parchetelor Militare a cauzei privind pe inculpatii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu, Rus Iosif trimisi in judecata prin rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al acestei unitati de parchet, fata de inaptitudinea rechizitoriului de a investi instanta, nefiind posibila stabilirea obiectului si limitelor judecatii”, arata cei doi judecatori.

Opinie separata

Al treilea judecator din complet, Elena Barbu, arata ca „Cu opinia separata, in sensul constatarii, in temeiul art.346 alin. (4) din Codul de procedura penala, a legalitatii sesizarii instantei cu rechizitoriul nr. 11/P/2014 din 29.07.2022 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Parchetelor Militare, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si in sensul dispunerii inceperii judecatii de catre Curtea de Apel Bucuresti”

In 25 octombrie 2023, Curtea de Apel Bucuresti, a constatat legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul intocmit de Sectia Parchetelor Militare impotriva fostului presedinte Ion Iliescu, a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu si a fostului comandant al Aviatiei Militar, generalul in retragere Iosif Rus.

Acuzatii au contestat solutia la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar pe 8 martie 2024, completul Curtii Supreme a ramas sa se pronunte asupra contestatiei.

Dupa trei amanari, pe 15 mai, camera de consiliu a decis definitiv repunerea cauzei pe rol in vederea judecarii acesteia in complet de divergenta. Codul de procedura penala prevede ca, atunci cand in completul de judecata nu se poate intruni majoritatea ori unanimitatea, judecarea cauzei se reia in complet de divergenta.

Fostul presedinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu si fostul sef al Aviatiei Militare Iosif Rus au fost trimisi in judecata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul Revolutiei, pentru crime impotriva umanitatii.

Iliescu este acuzat ca si-a asumat, in intervalul 22-30 decembrie 1989, operatiunea sistematica de inducere in eroare a opiniei publice exercitata de cadrele militare cu functii de conducere ale MApN.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: