ONU a adoptat „Pactul pentru viitor”: „Astazi, promitem un nou inceput in multilateralism”

externe

Natiunile Unite

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat duminica (22 septembrie) un „Pact pentru viitor”, pe care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, l-a descris drept un acord de referinta care reprezinta o „schimbare catre un multilateralism mai eficient, mai incluziv”, relateaza Euractiv.

Pactul, care include, de asemenea, o anexa privind lucrul pentru un viitor digital responsabil si durabil, a fost adoptat la inceputul unui Summit al viitorului. Acordul a venit dupa aproximativ noua luni de negocieri.

Guterres a insistat de mult pentru summit si pact, care acopera teme precum pacea si securitatea, guvernanta globala, dezvoltarea durabila, schimbarile climatice, cooperarea digitala, drepturile omului, genul, tineretul si generatiile viitoare. Prezinta aproximativ 56 de actiuni generale pe care tarile s-au angajat sa le realizeze.

„Recunoastem ca sistemul multilateral si institutiile sale, cu Natiunile Unite si Carta sa in centru, trebuie consolidate pentru a tine pasul cu o lume in schimbare. Ele trebuie sa fie apte pentru prezent si viitor – eficienti si capabili, pregatiti pentru viitor, drepte, democratice, echitabile si reprezentative pentru lumea de astazi, incluzive, interconectate si stabile financiar”, a spus Guterres.

„Astazi, promitem un nou inceput in multilateralism. Actiunile din acest Pact urmaresc sa se asigure ca Natiunile Unite si alte institutii multilaterale cheie pot oferi un viitor mai bun pentru oameni si planeta, permitandu-ne sa ne indeplinim angajamentele existente”, a mai spus el.

Crizele globale au scos in evidenta necesitatea reformei ONU si a revizuirii sistemelor financiare internationale. Aceste provocari includ razboaie in curs in Ucraina, Gaza si Sudan, eforturile intarziate de atenuare a schimbarilor climatice si problemele larg raspandite ale datoriilor nationale.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Versinin, a criticat negocierile si adoptarea pactului.

Rusia a esuat in incercarea de a include un amendament – ​​sustinut de Coreea de Nord, Siria, Nicaragua, Belarus si Iran – care ar fi precizat ca „Natiunile Unite si sistemul sau nu vor interveni in chestiuni care se afla in esenta in jurisdictia interna a niciunui stat.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: