15 aeroporturi din Rusia se afla in raza rachetelor cu raza lunga de actiune ale Ucrainei. Ce spun serviciile de informatii ale SUA

externe

ATACMS

Autorizarea fortelor armate ucrainene de a lovi cu arme occidentale cu raza lunga de actiune ar obliga Rusia sa reevalueze riscurile desfasurarii unor volume mari de trupe si echipamente in Ucraina, relateaza CNN.

Matthew Seville, seful departamentului de stiinte militare la Royal United Services Institute din Londra, a declarat reporterilor ca afirmatiile recente ale presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care critica aliatii occidentali pentru faptul ca nu ridica restrictiile privind utilizarea armelor cu raza lunga de actiune pentru a lovi adanc in Rusia, sunt „riscante”.

Cu toate acestea, expertul considera ca, daca cererea presedintelui Zelenski este acceptata, dividendele politice ar putea fi semnificative, deoarece determinarea aliatilor occidentali in aceasta problema ar sterge retorica rusa si ar „demonstra un sprijin international puternic pentru Ucraina”.

Serviciile de informatii americane estimeaza ca 90% din avioanele rusesti care lanseaza zilnic zeci de bombe ghidate impotriva Ucrainei sunt deja stationate la mai mult de 300 de kilometri distanta, dincolo de raza de actiune a rachetelor ATACMS.

Seville este de acord ca multe tinte potentiale vizate de Ucraina au fost probabil mutate mai adanc in Rusia, sugerand ca impactul loviturilor la distanta lunga asupra operatiunilor de lupta ar putea fi „limitat”. Cu toate acestea, el afirma ca rachetele Storm Shadow, concepute pentru lovituri impotriva structurilor de beton, ar putea fi eficiente impotriva cartierelor generale militare sau a depozitelor de munitii – dintre care multe se afla inca in raza lor de actiune.

Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) estimeaza ca 15 aerodromuri rusesti se afla in raza de actiune a rachetelor americane aflate in posesia Fortelor Armate ucrainene. Unul dintre analistii institutului, George Barros, considera ca permisiunea occidentala pentru lovituri impotriva fortelor, armelor si logisticii rusesti in raza de 300 de kilometri a ATACMS ar obliga Kremlinul sa calculeze riscurile deplasarii unui numar mare de trupe si echipamente in Ucraina.

„Abia acum… incepi sa vorbesti despre riscul potential pentru miscarile din spatele liniilor rusesti si privarea (comandamentului rus) de acest lux nebunesc de a muta masa enorme (de echipament) si a obtine un raport de artilerie de 10 la unu pe linia frontului”, a explicat expertul pentru CNN.

Seville crede ca atacurile ATACMS ar putea provoca daune grave radarelor si sistemelor de aparare aeriana rusesti. In plus, expertul considera ca raza de actiune a rachetelor ar putea fi teoretic extinsa daca sunt lansate din pozitii din regiunea Kursk a Rusiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: