Polonezii exclud Rusia de la ceremoniile consacrate implinirii a 80 de ani de la eliberarea lagarului Auschwitz: „Rusia nu intelege valoarea libertatii”

externe

Reprezentantii Rusiei au fost exclusi de la ceremoniile consacrate implinirii a 80 de ani de la eliberarea de catre Armata Rosie a lagarului mortii nazist Auschwitz-Birkenau, a anuntat luni muzeul Auschwitz, argumentand ca o „astfel de prezenta ar fi cinica” in contextul razboiului in Ucraina, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

Este pentru a treia oara consecutiv cand Rusia este exclusa de la aceste ceremonii comemorative dupa razboiul declansat de Moscova in Ucraina in februarie 2022, a subliniat luni muzeul Auschwitz.

Pana la invazia in Ucraina, Rusia a participat mereu la ceremoniile care se desfasoara in fiecare an la 27 ianuarie, ziua in care soldatii sovietici au descins la portile lagarului de concentrare nazist, unde au descoperit circa 7.000 de supravietuitori.

„Este o aniversare a eliberarii (lagarului). Ne aducem aminte de victime, dar celebram si libertatea. Este greu de imaginat prezenta Rusiei, care in mod evident nu intelege valoarea libertatii”, a explicat directorul complexului memorial al fostului lagar de concentrare, Piotr Cywinski, intr-un comunicat.

Muzeul Auschwitz a calificat drept un „act de barbarie” invazia Rusiei in Ucraina.

Construit in Polonia ocupata, Auschwitz-Birkenau reprezinta simbolul genocidului comis de Germania nazista impotriva a sase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit in acest lagar intre 1940 si 1945, alaturi de peste 100.000 de detinuti de alte nationalitati.

Circa 80.000 de polonezi neevrei, 25.000 de romi si 20.000 de soldati sovietici au fost ucisi la Auschwitz de catre nazistii germani, aminteste AFP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: