O pictura rara de Magritte ar putea aduce o suma record de 95 de milioane de dolari la o licitatie din New York

life

Un tablou din faimoasa serie „L’empire des lumieres” a lui Rene Magritte ar putea sa fie vandut cu peste 95 de milioane de dolari la Christie’s New York in aceasta toamna, o suma care ar dobori recordul artistului suprarealist la licitatie, potrivit CNN.

„L’empire des lumieres”, din 1954, este unul dintre cele 27 de picturi in care Magritte a explorat lumina pictand un cer luminat de soare deasupra unei strazi intunecate.

In 2022, o alta lucrare din serie aproape a triplat recordul anterior al artistului belgian, vanzandu-se cu 59,4 milioane de lire sterline la Sotheby’s din Londra.

Tabloul de fata i-a apartinut regretatei Mica Ertegun, un designer de interior care a fost casatorita cu Ahmet Ertegun, unul dintre co-fondatorii Atlantic Records si un prolific colectionar de arta. Mica Ertegun, pe numele ei Ioana Maria Banu (1926–2023), s-a nascut in Romania de unde a fost nevoita sa fuga impreuna cu familia si mai tarziu s-a stabilit la New York, unde a deschis o celebra firma de design interior.

Alte lucrari care vor fi scoase la licitatie includ piese de nume cunoscute precum Joan Miro, David Hockney si chiar o fotografie Polaroid a lui Ertegun, facuta de Andy Warhol.

O licitatie de seara dedicata colectiei Ertegun va avea loc pe 19 noiembrie la New York, impreuna cu licitatiile ulterioare de zi si doua vanzari online.

O „parte semnificativa” din incasari va merge catre initiative filantropice, a spus un purtator de cuvant al casei de licitatie.

In timpul vietii ei, Ertegun a sustinut cauze precum Programul de burse pentru absolventi in stiinte umaniste de la Universitatea Oxford, Jazz la Lincoln Center si World Monuments Fund.

Christie’s a declarat in iulie ca veniturile sale totale din vanzarile la licitatii live si online in prima jumatate a anului 2024 au atins 2,1 miliarde de dolari la nivel mondial, reprezentand o scadere cu 22% intr-un an si cu aproximativ 600 de milioane de dolari mai putin decat in primele sase luni ale anului 2023.

Saptamana trecuta, casa de licitatii a dezvaluit ca va achizitiona Gooding & Company, o casa de licitatii de masini de colectie, la 17 ani de la iesirea de pe piata auto.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: