Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, continua sa refuze Ucrainei dreptul de a folosi rachete germane pentru lovituri in adancimea teritoriului rus

externe

Olaf Scholz, refuz, rachete germane, raza lunga, teritoriu rusesc

Cancelarul german Olaf Scholz continua sa spuna ca nu va slabi regulile privind utilizarea armelor germane in lupta Ucrainei impotriva Rusiei, in ciuda solicitarilor Kievului, relateaza DPA, citata de Kyiv Independent.

Guvernul a luat „mai multe decizii” privind sprijinul militar pentru Ucraina, „care sunt extrem de clare”, a declarat Scholz la New York, cu putin timp inainte de intalnirea cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

El a precizat ca aceasta include restrictii care impiedica Ucraina sa lanseze rachete in adancimea teritoriului rus.

„Acest lucru nu este compatibil cu pozitia mea personala… Noi nu vom face acest lucru. Si avem motive intemeiate pentru asta”, a declarat Scholz, care se afla in SUA pentru saptamana la nivel inalt a Adunarii Generale a ONU.

Zelenski indeamna aliatii occidentali sa permita Ucrainei sa utilizeze rachete cu raza lunga de actiune pentru a lovi tinte aflate mult dincolo de linia frontului, inclusiv centre logistice si baze militare rusesti.

Arma cu cea mai lunga raza de actiune furnizata de Germania este lansatorul de rachete MARS II, care poate lovi tinte aflate la o distanta de 84 km.

Berlinul a permis Kievului sa utilizeze lansatorul de rachete pentru o zona limitata a teritoriului rus, in apropierea orasului ucrainean Harkov. Puternicul obuzier 2000, care are o raza de actiune de 56 de kilometri, poate fi, de asemenea, utilizat pentru apararea orasului Harkov.

Scholz a exclus in repetate randuri posibilitatea de a furniza Ucrainei arme de precizie cu raza lunga de actiune, indiferent de deciziile luate de unele state membre NATO.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anuntat in primele ore ale zilei ca a discutat cu premierul japonez Fumio Kishida despre ajutorul energetic acordat de Japonia Kievului.

„Restabilirea aprovizionarii noastre cu energie dupa bombardamentele rusesti si pregatirea pentru iarna sunt sarcinile la care lucram activ in acest moment”, a declarat Zelensky intr-o postare pe aplicatia «Telegram». „Am discutat situatia din sectorul energetic cu prim-ministrul Fumio Kishida”, a adaugat el.

Japonia este una dintre mai multe tari care trimit ajutoare Ucrainei, inclusiv 4,5 miliarde de dolari in acest an, dupa invadarea Rusiei in 2022, potrivit site-ului Ministerului japonez de Externe.

Tokyo a furnizat Kievului echipamente pentru lucrari de restaurare si pentru a creste capacitatea sistemului energetic al Ucrainei de a face fata cererii pe timp de iarna, pe fondul loviturilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Deficitul de energie al Ucrainei ar putea ajunge la aproximativ o treime din consumul de varf preconizat, pe fondul atacurilor si al expirarii unui contract de furnizare de gaze la sfarsitul acestui an, a declarat Agentia Internationala pentru Energie (IEA) intr-un raport de saptamana trecuta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: