Efectele bizare ale incalzirii globale: desertul Sahara inverzeste, pe fondul unui aflux de precipitatii abundente

externe

Sahara, inverzeste, incalzire globala

Sahara, una dintre cele mai aride regiuni de pe Pamant se inverzeste, pe masura ce un aflux de precipitatii abundente determina cresterea vegetatiei in peisajul de obicei arid.

Imaginile din satelit transmise de NASA si difuzate de ABC News arata aparitia unor focare de viata vegetala peste tot in desertul Sahara, dupa ce un ciclon extratropical a udat o mare parte din nord-vestul Africii pe 7 si 8 septembrie.

Peisaje fara copaci din Maroc, Algeria, Tunisia si Libia – zone care primesc rareori ploaie – vad acum urme de verdeata rasarind, potrivit Observatorului Pamantului al NASA. Plantele includ arbusti si copaci din zonele joase.

Cercetarile anterioare au aratat ca nu este cu totul neobisnuit ca plantele sa rasara in Sahara atunci cand ploua torential. Atunci cand regiunile secetoase din aceasta parte a Africii primesc precipitatii abundente, flora reactioneaza aproape imediat.

Regiunea a fost candva in permanenta gazda unei vegetatii luxuriante. Cu doar 5 000 de ani in urma, Sahara era acoperita cu vegetatie si lacuri.

In plus, lacurile care de obicei sunt goale acum se umplu din cauza celui mai recent eveniment, a declarat Moshe Armon, lector superior la Institutul de Stiinte ale Pamantului si la Universitatea Ebraica din Ierusalim, intr-o declaratie publicata de NASA.

Intre 2000 si 2001, Sebkha el Melah, un platou de sare din centrul Algeriei, s-a umplut in trecut doar de sase ori cu apa provenita din precipitatii.

Analiza preliminara prin satelit arata acumulari de precipitatii de peste o jumatate de metru in zonele afectate, potrivit NASA. Unele zone din Sahara primesc doar cativa centimetri de ploaie pe an.

In timp ce un anumit grad de precipitatii in fiecare vara este normal datorita sezonului musonului vest-african, este neobisnuit ca zona de convergenta intertropicala – sau centura de ploi tropicale – sa ajunga atat de departe spre nord ca Sahara.

Potrivit NASA, deplasarea spre nord a traiectoriei furtunii a ajutat un sistem in curs de dezvoltare sa arunce in unele zone, in doar cateva zile, precipitatii echivalente cu cele pe un an. Sistemul s-a format deasupra Oceanului Atlantic si s-a extins mult spre sud, atragand umezeala din Africa ecuatoriala in Sahara de nord, potrivit NASA.

De la jumatatea lunii iulie, zona de convergenta intertropicala a trimis furtuni in sudul Saharei, potrivit Centrului de predictie climatica al Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice.

In timp ce o mare parte din ploile torentiale au cazut in zone slab populate, peste 1 000 de oameni au murit din cauza inundatiilor in unele parti din Africa de Vest si Centrala, inclusiv Ciad, Nigeria, Mali si Niger. Aproximativ 4 milioane de persoane din 14 tari africane au fost afectate de inundatii, potrivit Programului Alimentar Mondial.

Temperaturile oceanice record din nordul Oceanului Atlantic contribuie la schimbarea centurii pluviale, aducand precipitatii abundente tipice regiunilor de la ecuator mai la nord.

Potrivit unui studiu publicat in Nature la inceputul acestui an, schimbarile climatice ar putea determina deplasarea centurii pluviale mai mult spre nord in viitor. Insa, pe masura ce temperaturile oceanelor din alte parti ale lumii vor ajunge la nivelul Atlanticului, centura de ploi se va deplasa probabil inapoi in jos, chiar si la sud de ecuator.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: