Pentru a opri greva, Boeing ofera salarii cu 30% mai mari: „Cea mai buna si ultima oferta”

externe

Boeing, amenda penala, intelegere, vinovat, accidente aviatice

Producatorul american de avioane Boeing vrea sa mareasca salariile cu aproape o treime pe parcursul a patru ani. Compania a descris oferta drept „cea mai buna si ultima” oferta, avand in vedere greva in desfasurare a mii de angajati. In disputa salariala cu angajatii in greva, Boeing si-a imbunatatit oferta salariala, relateaza Tagesschau.

Producatorul american de avioane a anuntat luni seara, intr-o scrisoare catre angajati, ca vrea sa majoreze salariile generale cu 30% in patru ani. Boeing a fost pregatit anterior sa ofere o crestere de 25%, in timp ce sindicatul a cerut 40%. Printre altele, concurentul Airbus vrea sa reintroduca un bonus de performanta si sa imbunatateasca pensiile daca angajatii accepta oferta pana vineri.

Cel mai mare sindicat Boeing, IAM, cu aproximativ 33.000 de angajati, a intrat in greva la jumatatea lunii septembrie. Dupa negocieri care pana acum nu au avut succes, pozitiile partilor in conflict s-au clarificat. Sindicatul IAM le recomandase deja membrilor sai sa accepte vechea oferta de crestere a salariului cu 25 la suta, inclusiv imbunatatiri precum patru saptamani de concediu pentru cresterea copilului. Cu toate acestea, multi angajati au reactionat furiosi si au cerut cresterea salariala de 40%, solicitata initial. Saptamana trecuta, au respins propunerea companiei cu o majoritate de aproximativ 95%.

Disputa salariala vine intr-un moment nepotrivit pentru Boeing. Greva afecteaza productia Boeing de langa Seattle, in nord-vestul SUA, unde sunt construite, printre altele, cel mai bine vandut model 737 si avionul 777. Boeing este deja in intarziere cu livrari catre multe companii aeriene, in special pentru 737. Boeing este in criza dupa o serie de accidente si se lupta cu pierderi mari. Dupa un incident din ianuarie in care o parte din fuselajul unei aeronave Boeing aproape noi s-a smuls la scurt timp dupa decolare, compania nu are voie sa extinda productia seriei 737 pana la o noua notificare a autoritatilor.

Grevele la companiile americane in general si la Boeing in special sunt destul de rare: sindicatul Boeing IAM a intrat ultima data in greva in 2008. La acel moment, greva a durat 57 de zile si, conform estimarilor analistilor, a costat compania in jur de doua miliarde de dolari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: