Donald Trump: „Zelenski este cel mai mare om de vanzari din istorie. De fiecare data cand vine in SUA, pleaca cu 60 de miliarde de dolari”

externe

Donald Trump, dezbatere, Kamala Harris

Donald Trump a declarat luni ca presedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar dori ca democratii sa castige alegerile din SUA din 2024, in care fostul presedinte se confrunta cu vicepresedintele Kamala Harris, candidatul democrat, relateaza Reuters.

„Cred ca Zelenski este cel mai mare vanzator din istorie. De fiecare data cand vine in tara, pleaca cu 60 de miliarde de dolari”, a spus Trump la un miting in vestul Pennsylvaniei. „Isi doreste atat de mult ca ei sa castige aceste alegeri, dar eu as proceda altfel – voi gasi pacea”, a mai spus el.

Echipa de campanie lui Harris, i-a adus aminte lui Trump ca nu a spus clar ca vrea ca Ucraina sa castige razboiul.

„Vicepresedintele Harris este de parere ca, daca America se va indeparta de Ucraina, se va ajunge in situatia in care Putin ar sta la Kiev cu ochii pe restul Europei si pe aliatii nostri din NATO”, a declarat Morgan Finkelstein, membru in echipa de campanie a lui Harris.

Trump nu a oferit detalii despre planul sau de pace, in afara de a reitera ca ii va suna pe Putin si Zelenski si ii va indemna sa ajunga la un acord, daca va castiga alegerile din 5 noiembrie.

Zelenski, aflat in SUA pentru a participa la cea de-a 79-a sesiune a Adunarii Generale a ONU, a declarat luni ca o actiune decisiva a Statelor Unite acum ar putea grabi incheierea razboiului Rusiei impotriva Ucrainei anul viitor.

Desi Trump a spus saptamana trecuta ca se va intalni „probabil” cu Zelenski in timp ce acesta se afla in tara, nu a fost stabilita nicio intalnire, potrivit unor apropiati fostului presedinte.

In weekend, Zelenski a vizitat o fabrica de arme din Pennsylvania alaturi de guvernatorul democrat Josh Shapiro, un aliat al lui Harris, o miscare care i-a infuriat pe unii asociati ai lui Trump, avand in vedere ca vizita a avut loc intr-un camp de lupta electorala.

Americanii de origine est-europeana – inclusiv ucraineni-americani si polono-americani – sunt votanti curtati de ambii candidati, in special in Pennsylvania, care gazduieste populatii importante poloneze si ucrainene.

Washingtonul si aliatii sai au oferit Ucrainei un program de asistenta de mai multe zeci de miliarde de dolari de la inceputul invaziei ruse in februarie 2022, impunand in acelasi timp mai multe runde de sanctiuni impotriva Moscovei.

Trump a descris in mod constant ajutorul SUA pentru Ucraina drept o risipa de bani si a refuzat sa spuna ca doreste ca Ucraina sa castige. In timp ce Trump si Zelenski au vorbit la telefon in iulie, ei nu au mai vorbit in persoana din timpul mandatului lui Trump din 2017-2021.

Zelenski a spus anterior ca nu poate prezice ce ar face Trump daca ar castiga in noiembrie, dar ca spera ca republicanul sa mentine sprijinul militar al SUA pentru Ucraina.

Putin spune ca discutiile de pace pot incepe doar daca Kievul abandoneaza zonele din estul si sudul Ucrainei Rusiei si renunta la ambitiile de aderare la NATO. Zelenski a cerut in repetate randuri retragerea tuturor trupelor ruse si restabilirea granitelor post-sovietice ale Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: