Seful SIE, prins de Emilia Sercan ca si-a plagiat doctoratul. Reactia lui Vlase: „Era mai bine daca stateam tractorist, asa, prin Moldova?”

news

Doctoratul sefului SIE, Gabriel Vlase, include cel putin 66 de pagini de continut plagiat, in multiple secvente de pagini copiate bloc, din teza fostului ministru al Apararii Sorin Frunzaverde, relateaza PressOne. ”“Intr-adevar, cu plagiatul asta, daca asa scrie la lege, asa scrie […]. Dar, unde-i greseala, sa fie greseala. Rea intentie n-a fost. Va spun sincer”, a fost reactia sefului SIE.

”Peste 60 de pagini din teza de doctorat a lui Gabriel Vlase, directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), sunt plagiate cuvant cu cuvant dupa o alta teza de doctorat. Cea mai lunga secventa de continut plagiat numara 16 pagini consecutive. Lucrarea, care i-a adus titlul stiintific de doctor sefului spionilor din Romania, a fost sustinuta in 2010 la Academia SRI, numele sub care este cunoscuta Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul” a Serviciului Roman de Informatii (SRI)”, relateaza PressOne.

Continutul plagiat identificat in lucrarea lui Vlase provine dintr-o singura sursa: o alta teza de doctorat, sustinuta in 2004 la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I” (UNAP), aflata in subordinea Ministerului Apararii Nationale, cea a lui Sorin Frunzaverde, fost ministru al Apararii in guvernele Mugur Isarescu (2000) si Calin Popescu Tariceanu (2006 – 2007), in prezent decedat.

Un raport de similitudine realizat de Academia SRI in 2018, in cadrul unui amplu proces de verificare a tezelor de doctorat, care a dus la identificarea a peste 50% din totalul tezelor sustinute in universitate ca fiind plagiate, a relevat un procent infim pentru teza lui Gabriel Vlase: 2,4%, pentru ca softurile de identificare a similitudinilor sunt capabile sa detecteze doar similitudinea cu continutul digitalizat, accesibil pe internet. Teza de doctorat a lui Sorin Frunzaverde, din care a plagiat directorul SIE, nu se regaseste in spatiul online, aceasta putand fi citita doar la biblioteca, precizeaza PressOne, citat de news.ro.

Gabriel Vlase s-a inscris la doctorat in 2007 la Academia SRI. La acel moment era deputat de Bacau din partea PSD, pozitie pe care o detinea si trei ani mai tarziu, la momentul sustinerii publice a tezei.

Gabriel Vlase l-a avut coordonator pe Constantin Onisor, la acel moment decanul celei mai importante facultati din cadrul Academiei SRI, cea de Informatii, iar lucrarea pentru care a obtinut titlul stiintific de doctor are titlul ”Studiu cu privire la o strategie de securitate moderna pentru Europa de Sud-Est”. Constantin Onisor a fost si coordonatorul lucrarii de doctorat a lui Sorin Frunzaverde.

Vlase si-a publicat doctoratul in 2010, in acelasi an in care a sustinut public lucrarea, la Editura RAO. Cartea, care a fost tiparita tot in toamna lui 2010, are un titlu diferit de cel al tezei: Securitate in Europa de Sud-Est. Actualitate si perspective strategice, iar postfata cartii este semnata de Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii comuniste. Pe ultima coperta a cartii lui Vlase apare un text semnat de Mihai-Razvan Ungureanu, fost director al SIE.

”Doctoratul publicat de Vlase la RAO numara 234 de pagini de continut. Din acest total, 66 de pagini sunt plagiate identic, la punct si virgula – in secvente de multiple pagini consecutive – din teza de doctorat a lui Frunzaverde”, indica PressOne.

Vlase a negat, in discutia cu PressOne, vreo legatura cu Frunzaverde, insa nu a negat ca a plagiat din cartea acestuia.

„Doar discutia asta [despre plagiate] nu e de azi, e de ani de zile. […] Intr-adevar, cu plagiatul asta, daca asa scrie la lege, asa scrie. Dar, era mai bine daca stateam tractorist, asa, prin Moldova? Sau ca practic am mai citit vreo 100 de carti si am mai pus ceva in cap?”, a afirmat Vlase in discutia cu PressOne. „Rau nu ne-au facut [studiile doctorale]. Dar unde-i greseala, sa fie greseala. Rea intentie n-a fost. Va spun sincer”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: