Suedia acuza Iranul ca a distribuit 15.000 de mesaje de incurajare a „razbunarii” dupa arderea Coranului din 2023: „Scopul a fost de a crea diviziune in societatea suedeza”

externe

Procurorii suedezi au acuzat serviciul de informatii al Iranului ca a piratat un operator de SMS-uri in 2023 pentru a trimite mesaje care incurajeaza oamenii sa se razbune pe protestatarii care au ars copii ale Coranului, relateaza The Guardian.

Autoritatea de urmarire penala a Suediei a declarat marti ca 15.000 de mesaje „in care se cere razbunare” au fost trimise in vara lui 2023, dupa o serie de proteste care au implicat profanarea Coranului. „Scopul a fost de a crea diviziune in societatea suedeza”, a spus autoritatea.

Intr-o declaratie separata, serviciul de informatii al Suediei, Sapo, a declarat ca a stabilit ca un grup de hackeri a actionat „in numele Garzilor Revolutionare iraniene pentru a desfasura o campanie de influenta”.

Fredrik Hallstrom, seful operatiunilor la Sapo, a declarat: „Scopul a fost, printre altele, sa picteze imaginea Suediei ca tara islamofoba”.

La 1 august 2023, mass-media suedeza a relatat ca un numar mare de persoane au primit mesaje text prin care se cere razbunare impotriva persoanelor care au ars cartea sfanta a musulmanilor.

Potrivit procurorilor, o ancheta a constatat ca in spatele operatiunii ar fi fost un grup numit Echipa Anzu. Acestia au spus ca ancheta a fost inchisa, deoarece s-a considerat improbabil ca suspectii sa fie adusi in fata justitiei.

„Deoarece actorii actioneaza in numele unei puteri straine, in acest caz Iranul, evaluarea noastra este ca lipsesc conditiile necesare pentru a aduce acuzatii in strainatate sau extradarea in Suedia pentru cei suspectati ca se afla in spatele atacului”, a spus Mats Ljungqvist. un procuror superior.

Relatiile dintre Suedia si mai multe tari din Orientul Mijlociu au fost tensionate de proteste, care s-au concentrat in vara anului 2023. Protestatarii irakieni au luat cu asalt ambasada Suediei din Bagdad de doua ori in iulie a acelui an, declansand incendii in interiorul complexului cu a doua ocazie.

Sapo si-a ridicat nivelul de amenintare la patru pe o scara de cinci in august, spunand ca Suedia este o „tinta prioritara”.

Guvernul suedez a condamnat profanarile, remarcand in acelasi timp legile privind libertatea de exprimare si de intrunire protejate constitutional ale tarii.

Relatiile dintre Suedia si Iran au fost deosebit de tensionate in ultimii ani, unul dintre principalele probleme fiind arestarea si condamnarea de catre Suedia a unui fost oficial din sistemul penitenciar iranian, Hamid Noury.

Noury ​​a fost arestat pe aeroportul din Stockholm in noiembrie 2019 si condamnat la inchisoare pe viata in iulie 2022 pentru rolul sau in crimele in masa din inchisorile iraniene in 1988.

In iunie, tarile au anuntat un schimb de prizonieri prin care Noury ​​a fost eliberat in Suedia in schimbul unui diplomat al Uniunii Europene, Johan Floderus, si al lui Saeed Azizi, un cetatean suedez arestat in Iran in noiembrie 2023.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: