Ministrul israelian al Apararii acuza ONU ca nu face nimic pentru a impiedica atacurile cu rachete ale Hezbollah

externe

ONU, Hezbollah, Israel, acuzatii

Israelul l-a acuzat marti pe secretarul general al ONU ca nu face nimic pentru a „impiedica atacurile Hezbollah” pe teritoriul sau, dupa ce Antonio Guterres a comparat razboiul Israelului impotriva Hamas in Gaza cu un „cosmar permanent” care risca sa arunce Libanul in „haos”.

„Cosmarul despre care vorbiti este o realitate. Aceasta realitate este ca Hezbollah a luat Libanul ostatic si ca ONU nu recunoaste actiunile lor (ale Hezbollah, n. red.) si nici nu isi mai indeplineste obligatiile sale fundamentale: sa previna atacurile Hezbollah si sa ceara punerea in aplicare a rezolutiei 1701” a Consiliului de Securitate care a pus capat razboiului dintre Israel si miscarea siita libaneza in 2006, a scris ministrul israelian al Apararii Yoav Gallant intr-un mesaj difuzat pe reteaua sociala X.

Israelul nu are „nicio intentie” sa invadeze Libanul pe cale terestra si ar prefera o solutie diplomatica pentru a pune capat conflictului sau cu gruparea siita pro-iraniana Hezbollah, a declarat, la randul sau, ambasadorul israelian la ONU Danny Danon.

„Avem experienta Libanului (in 2006). Nu dorim o invazie terestra. Nu vreau sa-mi trimit fiul acolo. Nu vrem sa ne trimitem baietii sa lupte intr-o tara straina”, a declarat diplomatul israelian in marja Adunarii Generale a Natiunilor Unite la New York, axata pe escaladarea conflictului dintre armata israeliana si Hezbollah.

„Dar”, a avertizat ambasadorul, „suntem hotarati sa-i protejam pe civilii Israelului”, dupa ce aproximativ 90.000 dintre concetatenii sai au parasit nordul tarii de aproape un an de teama unui razboi cu Libanul.

Totodata, zeci de mii de libanezi, potrivit ONU, au fugit de luni din zonele bombardate de Israel, atacuri care au facut aproape 560 de morti si peste 1.800 de raniti.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: