Furtuna Boris, printre cele mai puternice inregistrate vreodata in Europa Centrala, anunta oamenii de stiinta. Care sunt cauzele

externe

Inundatiile care au ucis 24 de persoane in Europa Centrala la inceputul acestei luni au fost cauzate de precipitatii asociate cu schimbarile climatice induse de om, a declarat miercuri un grup de oameni de stiinta, relateaza Euronews.

Furtuna Boris a lovit Europa Centrala in perioada 12-16 septembrie, inundand Polonia, Romania, Slovacia, Austria, Cehia, Italia si Germania in urma unor ploi torentiale. Mii de oameni au fost nevoiti sa-si paraseasca casele, deoarece cladirile au fost inundate, podurile s-au prabusit si infrastructura a fost deteriorata.

O analiza rapida a cercetatorilor de la World Weather Attribution (WWA) a descoperit „amprentele schimbarilor climatice” asupra precipitatiilor intense care au provocat aceste inundatii catastrofale.

„Aceste inundatii evidentiaza rezultatele devastatoare ale incalzirii generate de combustibili fosili”, spune Dr. Joyce Kimtual, cercetator la Institutul Grantham de la Imperial College din Londra.

„Pana cand petrolul, gazul si carbunele vor fi inlocuite cu energie regenerabila, furtunile precum Boris vor declansa precipitatii si mai abundente, provocand inundatii care paralizeaza economia”, a mai spus el.

Cercetatorii de la WWA au descoperit ca cele patru zile de precipitatii din timpul furtunii Boris au fost cele mai puternice inregistrate vreodata in Europa Centrala. Precipitatiile au acoperit, de asemenea, o suprafata neobisnuit de mare, chiar mai mare decat inundatiile istorice anterioare din 1997 si 2002.

Aerul rece din Alpi, la intalnirea cu aerul foarte cald din Marea Mediterana si Marea Neagra, a creat o „furtuna perfecta” care a lasat apoi ploi abundente pe o zona foarte mare, spun oamenii de stiinta.

Folosind observatii meteorologice si modele climatice, ei au descoperit ca schimbarile climatice au provocat ploi severe de patru zile de cel putin doua ori mai mari si cu 7% mai puternice. Daca incalzirea globala atinge 2°C peste temperatura din perioada preindustriala, furtunile similare vor provoca cu cel putin 5% mai multe ploi si vor avea loc cu aproximativ 50% mai frecvent.

Companiile de asigurari din Austria au estimat ca pagubele cauzate de recentele inundatii ar putea atinge 1 miliard de euro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: