Schengen s-ar putea desfiinta chiar inainte sa fie primita si Romania. Expert belgian: „Actualele controale la frontiere sunt doar inceputul”

analize

Granita Germania

Reintroducerea controlului temporar la frontierele interne din spatiul Schengen este aproape consecinta automata a lipsei unei intelegeri comune despre cine este lasat sa intre si in ce scop, dar ma tem ca acesta este doar inceputul, a estimat miercuri Jean-Louis De Brouwer, director pentru afaceri europene in cadrul Institutului regal pentru relatii internationale ‘Egmont’ din Bruxelles, intr-o declaratie pentru Agerpres.

”Cred ca, dincolo de motivatia politica, exista o problema structurala. Schengen inseamna o zona fara frontiere interne. Dar o zona fara frontiere interne si cu o frontiera externa comuna inseamna ca trebuie sa cazi de acord asupra unor criterii comune referitoare la cine este lasat inauntru si in ce scop. Trebuie sa agreezi criterii comune, care sunt baza unei politici comune de imigratie si azil.

Daca nu cazi de acord asupra fundamentelor unei politici comune de imigratie si azil, atunci pui Schengen in pericol. Si exact acest lucru il vedem azi. OK, toata lumea arata cu degetul spre Germania, dar trebuie sa ne aducem aminte ca sase state membre inca implementau controlul la frontierele interne mult dincolo de limita prevazuta de regulile existente”, a explicat expertul in afaceri europene.

Un alt element care ar trebui luat in calcul este, in opinia lui Jean-Louis De Brouwer, faptul ca dincolo de discursul politic statele membre Schengen nu au capacitatea de a reintroduce controlul integral la frontierele interne intrucat acolo nu mai dispun de serviciu de paza de frontiera si nu mai au resursele umane necesare.

”Nu mi-as putea imagina numarul de sosele care traverseaza frontiera germana dinspre toate tarile vecine, asadar reinstaurarea unui control integral la frontiera interna este in circumstantele actuale o iluzie, dar inca exista riscul ca principiul fundamental al Schengen sa poata fi pus sub semnul intrebarii”, a subliniat expertul.

In opinia sa, reintroducerea controlului la frontierele interne din Schengen ar fi, intr-un fel sau altul, in detrimentul pietei interne.

”As spune ca ceea ce se intampla acum nu este in favoarea unei relaxari a masurilor care afecteaza Bulgaria si Romania pentru moment. Dar, mai important, cred ca foarte curand – ar putea fi si la viitorul Consiliu European – statele membre vor trebui sa raspunda la o intrebarea foarte dificila: daca ele vor sa pastreze Schengen sau nu”, a mai spus Jean-Louis De Brouwer.

In urma cu zece zile, Germania a introdus, pentru o perioada de sase luni, controale la toate frontierele sale terestre pentru a combate imigratia ilegala.

Autoritatile germane introdusesera deja controale la granitele cu mai multe tari vecine, iar din 16 septembrie aceste masuri au fost extinse si la frontierele cu Luxemburg, Belgia, Olanda si Danemarca.

Potrivit normelor UE privind azilul (asa-numitul regulament Dublin), cererile de azil trebuie sa fie procesate in tara membra unde migrantul intra prima data in blocul comunitar.

Spatiul Schengen este zona de libera circulatie a Uniunii Europene care include majoritatea celor 27 de state membre ale UE. La sfarsitul lunii martie a acestui an Romania, alaturi de Bulgaria, a aderat la aceasta zona partial – doar cu frontierele aeriene si maritime, din cauza lipsei unanimitatii in Consiliul UE, iar o decizie privind eliminarea controalelor la frontierele terestre inca este asteptata.

Victor Negrescu: „Sper ca la finalul acestui an se va lua o decizie pozitiva”

Situatia generata de aceste controale suplimentare genereaza anumite tensiuni in mecanismele de coordonare din spatiul Schengen, dar acestea nu ar trebui sa afecteze aderarea Romaniei la zona de libera circulatie si cu frontierele terestre, sustine eurodeputatul Victor Negrescu.

„In functie de rezultatul alegerilor din Austria vom sti in ce masura Romania are sanse pentru a avea in acest an o decizie privind intrarea in Schengen si cu frontierele terestre”
Noul comisar european pentru afaceri interne si migratie va fi actualul ministru de Finante al Austriai Magnus Brunner, din partidul cancelarului Karl Nehammer.

Victor Negrescu spune ca se asteapta ca acesta „sa respecte angajamentul ferm asumat de Ursula von der Leyen in programul sau, in legatura cu sprijinirea aderarii complete a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, astfel ca pana la finalul acestui an sa fie luata o decizie pozitiva in aceasta privinta”.

„Cred ca viitorul comisar nu are niciun argument pentru a frana aceasta noua etapa privind procesul nostru de a adera la spatiul Schengen si cred ca, evident, trebuie sa duca la indeplinire aceasta misiune asumata de Ursula von der Leyen atunci cand a primit votul Parlamentului European in acest sens.

In functie de rezultatul alegerilor din Austria, vom sti in ce masura Romania are sanse pentru a avea in acest an o decizie privind intrarea in Schengen si cu frontierele terestre. Eu cred ca exista aceste sanse. Mi-as dori ca in Austria sa avem o coalitie pro-europeana care sa-si asume acest obiectiv si, in sensul acesta, in continuare cred ca exista sanse pentru ca aceasta tinta a Romaniei sa fie indeplinita in cursul acestui an”, a adaugat Victor Negrescu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: