Framantari in Germania: Conducerea Partidului Verzilor, membru al coalitiei de guvernamant, demisioneaza dupa rezultatele slabe la alegeri.

actualitate

Co-liderii Partidului Verzilor din Germania, care face parte din coalitia de guvernamant a cancelarului Olaf Scholz, au declarat miercuri ca vor demisiona dupa o serie de esecuri electorale care au dus la eliminarea partidului lor din doua parlamente regionale, transmite Reuters.

Decizia lui Omid Nouripour si Ricarda Lang vine intr-un moment de turbulente pentru coalitie, zdruncinata de nelinistea alegatorilor fata de provocarile economice cu care se confrunta Germania si de dezbateri aprinse asupra migratiei, pe masura ce alegerile nationale se profileaza anul viitor.

Desi miscarea lor nu are un impact direct asupra guvernului sau asupra ministrilor Verzilor care servesc in el – inclusiv vicecancelarul Robert Habeck si ministrul de Externe Annalena Baerbock -, analistii au spus ca ar putea duce la o instabilitate politica mai mare.

„Rezultatul de la Brandenburg (alegerile regionale) de duminica este un semn ca partidul nostru se afla in cea mai profunda criza din ultimii zece ani. Este timpul sa punem soarta partidului in mainile altora”, a declarat Nouripour intr-o conferinta de presa.

Verzii nu au reusit sa treaca de pragul de 5% necesar pentru a intra in parlamentul din Brandenburg si nici in cel al Turingiei la alegerile din 1 septembrie.

Habeck, care este ministrul Economiei, a spus ca isi asuma responsabilitatea pentru rezultatele slabe ale alegerilor si a cerut o dezbatere deschisa asupra viitorului Verzilor la congresul partidului care va avea loc la jumatatea lunii noiembrie, cand va fi aleasa o noua conducere.

„Verzii se vor reorganiza pentru a incepe recuperarea inainte de alegeri cu forte proaspete”, a spus Habeck.

Un nou partid populist de stanga si Alternativa pentru Germania (AfD) de extrema dreapta le-au depasit pe toate cele trei partide de coalitie in acest an, in timp ce conservatorii din opozitie conduc in sondajele nationale.

Toti cei trei parteneri de coalitie au suferit, de asemenea, pierderi mari in cota de vot la alegerile regionale din Saxonia de la 1 septembrie si pentru Parlamentul European de la inceputul acestui an.

Problemele s-au acumulat pentru economia germana de cand social-democratii (SPD) lui Scholz au format o coalitie cu Verzii si Democratii Liberi pro-business in 2021.

Somajul creste pe masura ce industriile axate pe export, care conduc cea mai mare economie a Europei, se lupta cu costurile ridicate ale energiei si ale fortei de munca si cu o concurenta sporita din China si Statele Unite, inclusiv o trecere la vehiculele electrice care a provocat Volkswagen, cel mai mare producator de automobile de pe continent.

Decenii de subfinantari in infrastructura cruciala au dus la servicii de transport feroviar nefiabile, un pod prabusit in Dresda si alte probleme care au alimentat din ce in ce mai mare in randul alegatorilor un sentiment ca Germania ramane in urma.

„Coalitia se rupe in direct. Este nevoie de decizii indraznete. Oamenii asteapta raspunsuri cu privire la escaladarea crizei economice. Si vor o schimbare in politica de migratie”, a declarat Thorsten Frei, liderul conservatorilor din opozitie.

Unii democrati din partidul lui Scholz se intreaba daca acesta ar trebui sa se opreasca in favoarea unui candidat mai popular pentru alegerile de anul viitor, in timp ce speculatiile cu privire la faptul ca Democratii Liberi ar putea parasi coalitia continua fara incetare.

„Aceasta (miscare a co-liderilor Verzilor) face coalitia si mai instabila”, a spus Stefan Marshall, politolog la Universitatea din Duesseldorf, adaugand ca Scholz s-ar putea confrunta cu provocari si mai mari de guvernare daca va trebui sa faca concesii pentru a pastra alaturi o noua conducere mai radicala a Verzilor.

Liderul parlamentar al SPD-ului de centru-stanga al lui Scholz, Katja Mast, crede ca Verzii ar dori sa ramana in coalitia de guvernare.

Angajamentele guvernului de a opri migratia ilegala in urma unui atac mortal cu cutitul efectuat de un imigrant in orasul Solingen, par sa fi intarit si mai mult AfD, pentru care acest subiect este mesajul lor principal.

Verzii trebuie sa se adapteze la un climat politic schimbat dramatic, a declarat Lang, la conferinta de presa de miercuri.

„Alegerile de anul viitor nu sunt orice alegeri. (Va fi o alegere intre) o tara concentrata pe obtinerea prosperitatii prin respectarea neutralitatii climatice sau o tara condusa de oameni care doresc sa se retraga din toate acestea”, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: