NATO a inceput sa pregateasca un plan de raspuns in cazul unui al treilea razboi mondial. Se prefigureaza un „numar mare de victime”

externe

NATO elaboreaza un plan pentru evacuarea pe scara larga a ranitilor din prima linie in cazul unui posibil razboi cu Rusia, a declarat seful comandamentului logistic al aliantei, generalul locotenent Oleksandr Zolfrank. Potrivit acestuia, un astfel de razboi se va desfasura cel mai probabil pe un „camp larg” si va duce la pierderi serioase pentru NATO, relateaza Daily Mail.

Zolfrank a subliniat ca, datorita capacitatilor serioase ale Fortelor Aerospatiale Ruse, evacuarea aeriana a ranitilor poate fi prea periculoasa, asa ca este mai bine sa fie folosite „trenuri sanitare” in aceste scopuri.

„Sarcina va fi de a oferi asistenta prompta si de inalta calitate unui numar mare de victime in cel mai rau caz”, a spus el, citat de Daily Mail.

Generalul a mai mentionat ca tarile NATO ar trebui sa unifice reglementarile medicale. Una dintre solutii ar putea fi crearea unui „Schengen militar-medical”, care sa asigure libera circulatie a medicamentelor puternice, inclusiv a analgezicelor, necesare ranilor grave.

Planificarea evacuarii medicale este doar un element al pregatirilor NATO pentru un posibil razboi cu Rusia.

Astfel, in cadrul acestor eforturi, din 22 ianuarie pana in 31 mai 2024, a avut loc cel mai mare exercitiu NATO Steadfast Defender 2024 din 1988. Manevrele au implicat peste 90.000 de militari, peste 50 de nave, inclusiv portavioane si distrugatoare, peste 80 de avioane, elicoptere si drone, precum si peste 1.100 de vehicule de lupta, inclusiv 133 de tancuri si 533 de vehicule de lupta de infanterie. Aceste manevre au facut parte din pregatirile pentru o posibila agresiune rusa si au implicat tari din intreaga Europa, inclusiv Marea Britanie, Germania, Ungaria, Grecia, Polonia, Finlanda, Suedia si altele.

In ianuarie 2024, ministrul german al Apararii, Boris Pistorius, a spus ca tarile occidentale ar trebui sa se pregateasca activ pentru un posibil razboi cu Rusia in urmatorii 3-5 ani.

„Expertii militari cred ca Rusia va avea nevoie de cativa ani pentru a se pregati pentru operatiuni militare majore. Aceasta este doar o estimare, nimeni nu poate sti cu siguranta. Si de aceasta data – urmatorii 3-5 ani – ar trebui sa o folosim pentru inarmare intensiva”, a subliniat el atunci.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: