Albania a fost decuplata de Macedonia de Nord in procesul de aderare la UE. Guvernul nationalist de la Skopie refuza sa recunoasca minoritatea bulgara, ceea ce a provocat furie la Bruxelles

externe

edi rama, albania

Calea de aderare a Albaniei la UE va fi decuplata de cea a Macedoniei de Nord, primele negocieri urmand sa fie deschise oficial pe 15 octombrie, conform unei decizii unanime a ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene de miercuri (25 septembrie), a declarat un purtator de cuvant pentru Euractiv.

Calea celor doua tari din Balcanii de Vest catre aderarea la UE a fost cuplata odata cu inceperea negocierilor lansate oficial in vara anului 2022. Cu toate acestea, din cauza disputelor dintre Skopie si Bulgaria, deschiderea propriu-zisa a capitolelor a fost intarziata, influentand direct progresul Tiranei.

Urmatorul pas este programat sa fie facut de Albania la mijlocul lunii octombrie, in cadrul conferintei interguvernamentale si deschiderii „Clusterului 1 – Fundamente”.

Acest cluster include mai multe capitole – achizitii publice, statistici, justitie si drepturi fundamentale, justitie, libertate si securitate si control financiar.

Aceasta este o veste buna pentru Albania in eforturile sale de a indeplini cerintele pentru a avansa pe calea spre UE, dar este un regres pentru Macedonia de Nord, care inca o data nu reuseste sa faca un pas decisiv catre aderarea la UE.

Macedonia de Nord a acceptat, sub presedintia franceza a UE, in iulie 2022, sa isi modifice constitutia si sa includa minoritatea bulgara alaturi de celelalte minoritati mentionate in prezent ca „poporul turc, poporul vlah, poporul sarb, poporul bosniac si altii”.

Astfel, Sofia ar fi ridicat vetoul privind aderarea vecinului sau la UE si discutiile cu Skopie ar fi trebuit sa progreseze. Cu toate acestea, acordul nu a fost implementat din cauza lipsei de vointa politica si de consens in Macedonia de Nord, asa ca procesul de aderare a ramas blocat.

In prezent, 100.000 de cetateni macedoneni au dobandit cetatenia bulgara, ceea ce inseamna ca si-au dovedit radacinile bulgare.

De cand partidul nationalist VMRO-DPMNE a castigat alegerile in mai anul trecut, noul guvern al lui Hristijan Mickoski a precizat ca vrea sa renegocieze asa-numitul „compromis francez”.

Dupa cum era de asteptat, UE a respins aceasta pozitie si a avertizat ca urmatorul pas va fi decuplarea Macedoniei de Nord de Albania, ceea ce s-a intamplat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: