Consilierul lui Viktor Orban, criticat vehement dupa ce a declarat ca Ungaria nu s-ar fi opus daca ar fi fost invadata de rusi, ca Ucraina

externe

scandal, Ungaria, invazie, nu s-ar fi opus, Rusia, consilier, Viktor Orban

Daca Rusia ar fi intrat cu tancurile in Ungaria, asa cum a facut-o in 1956, guvernul de la Budapesta s-ar fi gandit de doua ori inainte de a se apara de invazie, spre deosebire de Kiev, a afirmat consilierului politic al premierului ungar, Balazs Orban.

Orban – care nu este ruda cu premierul ungar Viktor Orban – a explicat miercuri intr-un podcast ca Ungaria si-a invatat lectia si ca decizia presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a infrunta Moscova la inceputul anului 2022 a fost „iresponsabila”.

„El si-a pus tara in defensiva intr-un razboi, atat de multi oameni au murit, atat de mult teritoriu a fost pierdut”, a explicat Orban pentru postul conservator Mardiner.

„Repet, este dreptul lor, este decizia lor suverana, ar fi putut sa o faca, dar daca am fi fost intrebati, nu am fi sfatuit-o pentru ca in 1956 s-a intamplat ceea ce s-a intamplat”.

„Pentru ca am invatat ca trebuie sa fim atenti aici si trebuie sa fim atenti cu vietile foarte pretioase ale maghiarilor. Nu le poti arunca pur si simplu in fata altora.”

Directorul politic al lui Viktor Orban a mai spus ca, in opinia sa, orice provocare este contraproductiva, adaugand ca 80-90% din poporul maghiar este de acord cu politica guvernului ungar privind razboiul Rusiei din Ucraina.

Cuvintele lui Balazs Orban au starnit o serie de reactii pe plan intern, determinand politicienii din opozitie sa ii reproseze modul in care a citit revolta maghiara din 1956, menita sa elibereze tara de Uniunea Sovietica, care a zdrobit rezistenta maghiara sub senilele tancurilor.

Peter Magyar, presedintele partidului de opozitie Tisza, a declarat ca o astfel de persoana nu ar trebui sa detina functii publice alaturi de premierul ungar si ar trebui sa demisioneze inainte de ziua nationala de comemorare a revoltei, 23 octombrie.

„Prin aceste sentinte, Balazs Orban a umilit memoria a mii de luptatori maghiari pentru libertate, dintre care sute – spre deosebire de Balazs Orban – au fost dispusi sa isi sacrifice viata pentru libertatea si independenta tarii lor”, a scris Peter Magyar pe pagina sa de Facebook.

Deputatul Ferenc Gyurcsany, fost prim-ministru al Ungariei si lider al partidului de centru-stanga Coalitia Democratica, a declarat ca declaratia celui mai apropiat colaborator al prim-ministrului ungar inseamna ca guvernul Orban ar preda Ungaria rusilor fara rezistenta.

Deputatul si copresedintele Partidului Verde din Ungaria, Peter Ungar, a declarat ca cineva care se considera reprezentant al natiunii nu poate afirma ca Ungaria nu se va apara impotriva agresiunii militare ruse.

In 1956, trupele sovietice au intervenit in tara central-europeana, aflata pe atunci in spatele Cortinei de Fier, ucigand aproximativ 6 000 de maghiari – dintre care jumatate erau civili – si fortand zeci de mii de oameni sa se exileze in aproape doua saptamani de lupte, dupa ce revolutionarii au dat jos guvernul Partidului Comunist de la Budapesta pentru ca actiona ca o marioneta a Kremlinului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: