Cel mai nou submarin nuclear chinez s-a scufundat la santierul naval Wuhan, rusinosul incident fiind musamalizat de regimul comunist de la Beijing

externe

submarin, chinez, scufundat, musamalizare

Unul dintre cele mai noi submarine de atac cu propulsie nucleara ale Chinei s-a scufundat intr-un santier naval din Wuhan, a declarat un oficial american pentru Reuters.

Submarinul chinez, despre care se spune ca este cea mai noua nava din clasa Zhou, s-a scufundat la ceva timp dupa ce a fost documentat in santierul naval Wuchang din Wuhan la sfarsitul lunii mai.

Imaginile prin satelit capturate de Planet Labs dupa scufundare au aratat macarale mari, plutitoare, in apropierea digului in iunie, in timp ce China incerca sa salveze nava.

Thomas Shugart, membru senior adjunct al think tank-ului Center for a New American Security si fost ofiter de submarin american, a postat pentru prima data imagini pe X in iulie, care arata macarale grupate in jurul a ceva in apa intr-un loc unde noul submarin a fost mai devreme. El a remarcat, de asemenea, prezenta unui baraj de retinere a petrolului si a speculat ca se intampla ceva „ciudat”.

Nici Beijingul, nici ramura sa militara, Armata Populara de Eliberare, nu au abordat scufundarea sau potentialele riscuri de mediu.

Un inalt oficial din domeniul apararii a declarat ca „nu este surprinzator faptul ca Marina APL ar incerca sa ascunda faptul ca noul lor submarin de atac cu propulsie nucleara, primul din clasa, s-a scufundat langa chei”.

„Pe langa intrebarile evidente privind standardele de pregatire si calitatea echipamentelor”, a declarat oficialul, «incidentul ridica intrebari mai profunde privind responsabilitatea interna a APL si supravegherea industriei de aparare din China – care a fost mult timp afectata de coruptie».

Scufundarea submarinului are loc in timp ce industria constructoare de nave din China continua sa alimenteze planurile Beijingului de modernizare navala. Capacitatea de constructie navala a Chinei, atat pentru navele comerciale, cat si pentru cele militare, este masiva si foloseste multe dintre santierele sale navale cu dubla utilizare pentru a-si construi marina, care este cea mai mare din lume.

Eforturile industriei constructoare de nave din China au ca scop modernizarea armatei chineze, evolutii care au jucat un rol in decizia SUA de a-si indrepta atentia catre regiunea Indo-Pacific.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: