Germania: Incepe epoca prognozelor meteo AI. Primele modele AI dau prognoze mai precise decat prognozele meteo traditionale

externe

Ploaie in Singapore

Se asteapta ca inteligenta artificiala sa imbunatateasca vizibil prognozele meteo. Motivul: modelele AI vor calcula prognoze pentru fiecare minut din viitor. Primele modele AI depasesc deja prognozele meteo traditionale, relateaza Tagesschau.

Supercalculatoarele pot calcula procese din ce in ce mai complexe din atmosfera. Dar asta necesita timp – prea mult timp pentru actualizari rapide ale prognozelor meteo. Se asteapta ca modelele AI sa rezolve problema in viitor, sa functioneze mai repede si sa faca prognozele meteo mult mai precise. AI se testeaza pe sine si isi imbunatateste performantele in mod continuu.

Modelele AI functioneaza foarte diferit si se bazeaza pe luni de antrenament cu date meteo vechi: „Un model AI invata din date istorice si poate afla cum se dezvolta vremea”, spune Roland Potthast de la Serviciul Meteorologic German (DWD).

Modelul AI al DWD a fost alimentat cu date meteorologice din ultimii 15 ani. In timpul procesului de antrenament, modelul AI se testeaza din nou si din nou. Noi prognoze sunt create in mod constant pe baza datelor meteo vechi. AI isi compara previziunile cu conditiile meteo reale. Analizeaza schimbarile din atmosfera si gaseste modele complet noi.

Modelele meteorologice AI sunt deja partial mai bune. „Cred ca am atins un punct de cotitura in urma cu aproximativ doi ani”, spune Potthast, referindu-se la modelele meteorologice AI.

In unele zone, modelele AI depasesc deja calculele meteorologice conventionale. Acest lucru este demonstrat si de o analiza a Centrului European pentru Prognozele Meteo pe Interval Mediu (ECWMF). Cand vine vorba de prognoza pentru urmatoarele zece zile, AI are performante mai bune, mai ales spre sfarsitul perioadei de prognoza.

In prezent, diferentele sunt inca mici. Modelele AI sunt doar cu cateva puncte procentuale inainte. Cu toate acestea, echipa de cercetare DWD vorbeste deja despre un punct de cotitura. Avantajele mici ale modelelor AI in prezent vor deveni semnificativ mai mari in viitor.

Un factor de succes este eficienta ridicata a modelelor AI. Odata ce au fost instruite pe larg, modelele AI pot calcula prognozele meteo in fiecare minut fara a fi nevoie de un supercomputer. Aceasta eficienta este o oportunitate: „Este foarte, foarte rapid”, spune Potthast. In prezent, prognozele meteo sunt adesea recalculate la fiecare sase sau trei ore. Cu un model AI, pe de alta parte, se creeaza noi prognoze in fiecare minut.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: