Orban se delimiteaza de consilierul care a spus ca Ungaria nu ar fi trebuit sa opuna rezistenta invaziei URSS din 1956. Acesta a sugerat ca nici Ucraina nu ar trebui sa opuna rezistenta

externe

Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban a criticat o declaratie a directorului sau politic si consilier apropiat, Balazs Orban, care a spus ca Ungaria ar fi castigat mai mult daca nu ar fi s-ar fi opus invaziei sovietice din 1956, relateaza Reuters.

Vorbind la radioul national vineri, 27 septembrie, premierul ungar a spus ca este important sa se discute „foarte atent si clar” despre astfel de probleme sensibile.

„Acum directorul meu politic a facut o declaratie ambigua, ceea ce este o greseala, pentru ca societatea noastra se bazeaza pe revolutia din 1956, a crescut din ea”, a spus Orban.

El a mai adaugat ca, la fel ca si in trecut, Ungaria „se va apara intotdeauna”.

Cu o zi inainte, directorul politic Balazs Orban a provocat un val de indignare in randul maghiarilor prin declaratia sa ca Ungaria in 1956 nu ar fi trebuit sa poarte un razboi defensiv, pentru ca a fost un lucru „iresponsabil”. El a sugerat ca nici Ucraina n-ar trebui sa se opuna invaziei armatei ruse.

Apoi, oponentii premierului maghiar Viktor Orban l-au criticat pe consilier si au cerut o reactie lui Orban insusi.

Ulterior, dupa critici dure ale opozitiei la adresa reflectiilor asupra revolutiei maghiare si a rezistentei ucrainene, Balazs Orban a spus ca afirmatiile sale au fost rastalmacite.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: