Maia Sandu l-a dat afara pe seful Statului Major al armatei, generalul de brigada Eduard Ohladciuc. Motivul invocat

news

maia sandu, presedinte, republica moldova

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a demis vineri pe seful Statului Major al armatei, generalul de brigada Eduard Ohladciuc, desi acesta era un sustinator al cooperarii cu NATO, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Presedinta R. Moldova a semnat decretul de demitere in urma cererii transmise de guvern pe 18 septembrie. Premierul Dorin Recean a calificat aceasta cerere drept „o procedura obisnuita”, motivand-o prin faptul ca generalului Ohladciuc „i-a expirat contractul”, scrie presa locala.

Opozitia socialista remarca insa ca Eduard Ohladciuc devenise o persoana incomoda pentru autoritati. In cei trei ani si jumatate cat a fost sef al Statului Major, acest general cu studii in Ucraina, Romania si SUA a pledat mereu pentru apropierea R. Moldova de NATO si, de asemenea, pentru echiparea armatei cu armament occidental.

Mai mult, generalul Ohladciuc a criticat „razboiul hibrid” dus de Rusia contra R. Moldova si a considerat ilegala prezenta militara rusa in Transnistria.

El l-a inlocuit in functie in 2021 pe generalul Igor Gorgan, care saptamana trecuta a fost pus sub invinuire pentru presupuse fapte de spionaj in favoarea Rusiei si caruia presedinta Maia Sandu i-a retras toate decoratiile.

Presedinta Maia Sandu doreste sa obtina un nou mandat la alegerile prezidentiale din 20 octombrie, data la care a convocat desfasurarea concomitenta a unui referendum pe tema aderarii la UE. Ea denunta in mod repetat ingerintele Rusiei, in timp ce opozantii sai denunta masuri represive, menite sa ii impiedice sa candideze.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: