Rusia: Judecatorul care l-a condamnat pe jurnalistul de la Wall Street Journal spune ca nu a luat in considerare nicio proba materiala pentru ca nici procuratura, nici apararea nu au cerut acest lucru

externe

Judecatorul rus care l-a condamnat pe reporterul Wall Street Journal Evan Gerskovici a spus ca procesul a fost scurt pentru ca nu a examinat nicio „proba materiala” si verdictul nu a durat mult pentru ca a putut „dactilografia rapid”, potrivit The Guardian.

„Cazul in sine a fost mic. Nu-mi amintesc cate dosare au fost – trei sau cinci”, a spus Andrei Mineiev, potrivit agentiei de presa RIA Novosti.

„De ce a mers atat de repede? Ideea este ca instanta nu a examinat probe materiale”, a spus Mineiev, adaugand ca acest lucru se datoreaza faptului ca nici acuzarea, nici apararea nu au cerut acest lucru.

Mineiev a facut aceste comentarii la o conferinta in orasul Ekaterinburg, unde a vorbit despre diferite cazuri la care a lucrat, potrivit presei ruse.

Gerskovici a fost arestat in martie 2023 in timpul unei calatorii la Ekaterinburg. A devenit primul jurnalist strain retinut pentru spionaj in Rusia post-sovietica. Gerskovici, angajatorul sau si SUA au negat tot timpul acuzatia.

Procesul sau de la Ekaterinburg, care a fost descris pe scara larga drept o farsa, a inceput in iunie 2024. Procurorii l-au acuzat pe jurnalistul in varsta de 32 de ani, ai carui parinti au emigrat din Uniunea Sovietica, ca a strans informatii secrete despre activitatile unei mari fabrici de tancuri din regiune.

Procesul s-a desfasurat cu usile inchise, ceea ce este obisnuit in cazurile de spionaj, si s-a incheiat cu o graba neobisnuita.

Pe 19 iulie a fost condamnat la 16 ani de inchisoare. Doua saptamani mai tarziu, a fost eliberat in cel mai mare schimb de prizonieri intre Rusia si Occident de la razboiul rece.

Judecatorul a spus ca este „100-200%” sigur ca Gerskovici este „in acelasi timp jurnalist, spion si agent CIA”, a relatat ziarul rus Kommersant.

Mineiev s-a retras pentru a delibera la pranz si a pronuntat sentinta la ora 17:00, spunand ca raspunsul rapid se datoreaza faptului ca putea „tasta rapid”, se arata in ziar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: