Un judecator din Argentina a ordonat Academiei Regale Spaniole sa scoata din dictionar definitia peiorativa a cuvantului „evreu”

externe

Un judecator argentinian a ordonat editorilor unui important dictionar spaniol sa elimine o definitie peiorativa a cuvantului „evreu”, a informat presa locala citata de France24.

A cincea si ultima definitie a cuvantului „evreu” din Dictionarul limbii spaniole, care este publicat de Academia Regala Spaniola (RAE), este a unei persoane despre care se spune ca este „lacoma sau avara”.

Dictionarul avertizeaza ca aceasta utilizare este „ofensiva sau discriminatorie”.

Celelalte patru definitii sunt „evreu”, o persoana „care profeseaza iudaismul”, „nativ din Iudeea, o tara din Asia Mica” si „apartinand sau inrudita cu Iudeea sau cu evreii”.

Judecatorul Ariel Lijo a ordonat academiei sa „elimine imediat cea de-a cincea definitie a cuvantului „evreu” pentru ca este un discurs instigator la ura si discriminare pe motive religioase”, potrivit unei hotarari citate de portalul de stiri Infobae.

El a mai ordonat ca linkul catre cuvantul de pe site-ul dictionarului sa fie blocat in Argentina pana cand acesta va da curs cererii.

Totusi, vineri mai poate fi accesat.

Decizia a rezultat in urma unei plangeri depuse pe 28 august de sefii Congresului Evreiesc Latino-American si ai Delegatiei Asociatiilor Israelite Argentiniene impotriva RAE si a directorului acesteia, Santiago Munoz Machado, a spus Infobae.

Plangerea a citat o lege care interzice „justificarea sau promovarea discriminarii rasiale sau religioase sub orice forma”, o infractiune pedepsita cu pana la trei ani de inchisoare.

Grupurile evreiesti si grupurile de drepturi ale omului au cerut RAE de doua ori sa elimine definitia, dar Munoz Machado a refuzat, in timp ce a fost de acord sa adauge ca a cincea definitie data pentru evreu este „ofensiva sau discriminatorie”, potrivit Infobae.

Lijo a decis ca raspunsul RAE a fost „inacceptabil”.

Argentina are cea mai mare comunitate evreiasca din America Latina. Comunitatea evreiasca din Buenos Aires a fost vizata in doua atacuri majore in anii 1990, unul asupra Ambasadei Israelului in 1992, care a ucis 29 de persoane, si altul asupra Asociatiei Mutuale Israelite din Argentina in 1994, care a provocat moartea a 85 de persoane.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: