Agentia de evaluare financiara Moody’s a retrogradat ratingul Israelului, pe fondul intensificarii conflictului cu Hezbollah

externe

Moody's, rating, Israel, retrogradare

Agentia de evaluare financiara Moody’s a retrogradat vineri ratingul Israelului pentru a doua oara in acest an la Baa1 si l-a insotit cu o perspectiva negativa, semnaland ca intentioneaza sa-l coboare din nou pe termen scurt.

„Intensitatea conflictului dintre Israel si Hezbollah a crescut semnificativ in ultimele zile”, a subliniat Moody’s, coborand ratingul de la A2 la Baa1, scrie The Jerusalem Post.

„Principalul motor al acestei retrogradari este opinia noastra ca riscul geopolitic s-a intensificat in continuare considerabil, pana la a atinge niveluri foarte inalte, cu consecinte negative asupra solvabilitatii Israelului pe termen scurt si lung”, a precizat agentia de evaluare financiara intr-un comunicat.

Ratingurile Moody’s sunt menite sa ofere investitorilor un sistem simplu de gradatie pentru a decide care titluri sunt cele mai fiabile. Ratingurile sunt impartite in doua categorii principale: rating de investitii (Aaa-Baa3) si rating speculativ (Ba1-C) si sunt defalcate in continuare prin sistemul alfanumeric.

Potrivit Moody’s, „Obligatiile cu rating A sunt considerate de grad mediu superior si sunt supuse unui risc de credit scazut”, in timp ce „Obligatiile cu rating Baa sunt supuse unui risc de credit moderat. Acestea sunt considerate de grad mediu si, ca atare, pot avea caracteristici speculative”.

Cu toate acestea, retrogradarea a fost pe doua niveluri, trecand de la A2 la Baa1, ceea ce inseamna ca Moody’s a retrogradat nu numai perspectiva de credit pe termen lung a Israelului, ci si perspectiva pe termen scurt.

Perspectiva pe termen scurt a Israelului a fost retrogradata de la Prime-1 la Prime-2, ceea ce inseamna ca a trecut de la „o capacitate superioara de rambursare a datoriilor pe termen scurt” la „o capacitate puternica”.

Desi este inca o retrogradare moderata, aceasta ridica intrebari semnificative cu privire la viitorul financiar al Israelului si pune la incercare mostenirea lasata de Netanyahu asupra economiei.

Israelul a petrecut multe decenii concentrandu-se pe finante si economie pentru a obtine ratingul A1, care a fost anterior ridicat. Reducerea la Baa1 inseamna ca creditul israelian are un rating mai mic decat in 1995.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: